Sute de mii de credinciosi merg astazi la manastiri din toata tara si petrec in targuri, balciuri, nedei sau praznice.
Astazi este Adormirea Maicii Domnului, cea mai insemnata sarbatoare crestineasca, dupa Paste si Craciun. De Sfanta Maria (Santamarie Mare), sute de mii de oameni merg in pelerinaje, la distante de sute de kilometri, sa se roage la icoanele facatoare de minuni ale Sfintei Fecioare.
Dupa momentul pios, romanii merg la diverse petreceri campenesti, numite nedei in Oltenia si Muntenia, care iau adesea forma unor balciuri sau targuri. De cele mai multe ori, nedeile sau targurile sunt organizate in localitatea apropiata manastirii, asa cum se intampla, de pilda, la Tismana.
Rugaciuni la icoane facatoare de minuni
15 august este o zi indelung asteptata de credinciosi, care an de an vin de la distante considerabile sa se roage si sa o preamareasca pe Maica Domnului. Cele mai cunoscute manastiri spre care se indreapta romanii in fiecare an, in pelerinaj, sunt in zona Ardealului.
CLUJ. La Manastirea Nicula, langa Dej, judetul Cluj, vin sute de mii de oameni, iar slujba este tinuta in fiecare an de Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania. Aici se gaseste si o icoana a Maicii Domnului, facatoare de minuni, care in urma cu sute de ani, pe la 1699, a lacrimat saptamani in sir, iar martorii au consemnat miracolul in procese-verbale.
La ea vin sa se inchine mirenii, multi parcurgand distanta pe jos, ceea ce le poate lua doua, trei sau chiar patru zile. Este cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal, unde participa anual zeci de mii de credinciosi din intreaga tara.
MARAMURES. O alta manastire la care se aduna pelerinii in aceasta zi este Moisei, judetul Maramures. Etnologul Coschion Nicolescu isi aminteste ca a participat la sarbatoare: „Credinciosii pregatesc pentru aceasta zi o ceata de fetite, imbracate in alb, care canta cantece religioase in jurul bisericii. Se merge in genunchi pana la manastire si se inconjoara biserica de trei ori”. Si Manastirea Rohia are acest hram si primeste pelerini din toata tara.
IPS Daniel - la Pasarea, Pimen si Becali - la Putna
BUCURESTI. In Capitala sunt opt biserici cu acest hram, iar in tara 40. La Manastirea Pasarea va sluji loctiitorul Patriarhului, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
GORJ. IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, va sluji la Manastirea Polovragi, iar PS Gorie Gorjeanul, episcopul-vicar al Mitropoliei Olteniei - la Manastirea Tismana.
VRANCEA. Credinciosii vin la Manastirea Dalhauti la fiecare sarbatoare importanta, pentru a se ruga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului.
SUCEAVA. IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, va sluji la Manastirea Putna, unde si-a anuntat prezenta si Gigi Becali, liderul PNG.
SEMNIFICATIE
Pastele din mijlocul verii
Sarbatoarea de azi aminteste de momentul in care Fecioara Maria adoarme pentru totdeauna, trupul si sufletul sau fiind luate la ceruri de Iisus Hristos. Se spune ca Maica Domnului a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil ca va adormi, asa ca si-a pregatit cele trebuincioase inmormantarii si si-a luat ramas-bun de la apostoli.
Traditia spune ca a fost, de fapt, o adormire, nu o moarte, de unde si denumirea sarbatorii. Cand cei doi apostoli, Petru si Pavel, vor sa ii aseze trupul in mormantul din Gradina Ghetsimani, Domnul coboara si o ridica cu el la Ceruri.
„Este o zi de mare sarbatoare, se mai numeste si Pastele din mijlocul verii”, a declarat preot Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.
DIN BATRANI
Azi nu se serbeaza onomastici
Traditia populara pastreaza inca datini si obiceiuri specifice pe regiuni. In Moldova, Sfanta Marie Mare este considerata a mortilor, fiind pomeniti toti cei cu numele pornind de la cel al Fecioarei, iar cei vii cu acest nume sunt sarbatoriti la 8 septembrie (Sfanta Marie Mica). In ziua marelui praznic, in familiile cu fete de maritat, icoana Maicii Domnului este impodobita si spalata cu flori de busuioc, pentru noroc in dragoste.
De Sfanta Marie, gospodinele aduna ultimele plante de leac. Acum se culege navalnicul, o planta care creste in paduri, in locuri ascunse, cunoscute doar de femeile varstnice. In general, planta aceasta este daruita fetelor pentru a avea noroc sa se casatoreasca cu un baiat gospodar si iubitor.
PROGRAM
Ziua Marinei Romane
Timp de 14 ore, intre 10.00 si 24.00, la malul marii au loc manifestari prilejuite de Ziua Marinei. Este asteptat sa participe si presedintele Romaniei, Traian Basescu
> 10.00-12.40 - Navele Marinei Militare Romane prezinta exercitii demonstrative
> 11.00 - Are loc o cursa de ciclism
> 12.40-13.00 - Pe apa si pe faleza au loc jocuri marinaresti
> 13.00-13.30 - Se viziteaza expozitia de tehnica militara amenajata pe faleza.
> 15.00-17.00 - Jocuri marinaresti pe nava, in Portul Tomis
> 18.00-19.00 - Marsul Fanfarei Militare
> 19.00-24.00 - In Piata Ovidiu are loc un concert de muzica usoara
> 22.30-23.00 - Spectacol cu focuri de artificii in Piata Ovidiu