Oameni politici, inalte fete bisericesti din toata lumea si mii de credinciosi si-au luat ieri ramas-bun de la Prea Fericitul Patriarh Teoctist.
Credinciosii s-au adunat ieri pe Dealul Patriarhiei cand soarele inca nu aparuse pe cer. Maicute si roabe ale lui Dumnezeu, cu fete stranse sub baticuri indoliate, au privegheat peste noapte langa sicriul Patriarhului Teoctist, pentru a fi sigure ca ii vor fi alaturi si pe ultimul drum.
Nu a fost sa fie. Dupa Sfanta Liturghie, inceputa la ora 7.00, oamenii de rand au fost scosi din lacas si inghesuiti in spatele unor gardulete, departe de ceremonie, pe care au urmarit-o numai pe ecranele special amenajate.
Inconjurat de zeci de coroane imense de trandafiri, crini, tuberoze, cu drum de flori si covor de petale pe dalele din fata bisericii, Prea Fericitul Parinte Teoctist a fost inmormantat departe de ochii poporului, de cei care nu i-au lipsit de la nicio slujba.
I-a avut aproape insa pe Traian Basescu, pe Ion Iliescu, pe Emil Constantinescu, demnitari, dar si numeroase inalte fete bisericesti din tara si din intreaga lume. Catedrala Patriarhala a fost prea stramta. Visul cel neimplinit al Patriarhului Teoctist, Catedrala Mantuirii Neamului, i-ar fi cuprins pe toti, ar fi fost pe masura fastului de la inmormantare.
Speriati de salvele de tun
Pelerinii care i-au stat de straja Patriarhului Teoctist la slujbele pe care le-a tinut duminica de duminica in Catedrala Patriarhala au ramas ore nesfarsite in soarele care ardea, pentru a ajunge, abia dupa slujba, in fata bisericii. Au tresarit speriati la auzul celor 21 de salve de tun, care au marcat incheierea ceremoniei.
De dimineata, unii s-au inghesuit sa prinda rand, altii s-au asezat linistiti dupa vreun drum lung, din cine stie ce colt al tarii. Garduletele, asezate perpendicular pe drumul catre Catedrala Patriarhiei, s-au desfacut pe rand pentru a-i lasa sa urce.
Oamenii erau insa prea grabiti, au fortat adeseori randurile Jandarmeriei. „Daca asa se intampla la biserica, pe stadion ce sa mai zici...”, remarca un jandarm, ramas in urma valului de credinciosi. 8.000 de oameni au asistat la ceremonie, potrivit estimarii facute de Jandarmerie.
„Patriarhul imi spunea „Tarancuta”„
O batrana s-a urcat pe un stalp pentru a urmari slujba pe unul dintre ecranele din curtea Patriarhiei. Era imbracata intr-un costum popular, incins la brau cu un tricolor. Asculta senina Sfanta Liturghie, cu soarele diminetii in fata, cu doua flori si o lumanare in mana.
„Costumul este din zona Bistrita-Nasaud si il port la toate hramurile si sarbatorile mari. Ii placea Prea Fericitului Teoctist, imi spunea „Tarancuta” si ma binecuvanta de fiecare data”, isi aminteste femeia, pe nume Elena Cotofanu. Despre Patriarh, spune ca „ramane pentru noi un sfant, avea o lumina in privire si in suflet... A luptat cu ura asta a noastra. S-a rugat pentru ploaie si ne-a dat Dumnezeu ploaie, dar noi nu vedem asta. Ne-a aratat cum sa traim crestineste”. Si-a amintit si de inmormantarea lui Justinian Marina din 1977, de la Manastirea Radu Voda. A pus tabloul sau pe perete, acum il are si pe al lui Teoctist.
Oamenii asteapta noua catedrala
Cateva femei venite cu un microbuz din Murgeni, judetul Vaslui, nu-si gaseau locul, rudele si preotul care le-a insotit. Nu se grabeau spre catedrala, au apucat sa sarute mana Patriarhului inca de la 3.00 dimineata, imediat ce au ajuns.
La inceputul slujbei de inmormantare, barierele aflate in dreptul clopotnitei si cele de mai jos s-au deschis. Lumea s-a raspandit in jurul catedralei, pe unde a apucat. Toropiti de caldura, cativa batrani au ramas aliniati la umbra clopotnitei.
In biserica, la capataiul Patriarhului, nu a fost loc decat pentru personalitati, observau oamenii. „Pai, nu avea dreptate Prea Fericitul: sa se construiasca Catedrala Mantuirii Neamului, sa fie de trei ori mai mare decat asta, sa incapa toata lumea”, spuneau cateva femei stranse la umbra.
Ceremonie
Cantecele Invierii, pe opt glasuri Slujba de inmormantare a Prea Fericitului Patriarh Teoctist, oficiata de inalte fete bisericesti, a fost cea a unui monah, diferita de inmormantarile mirenilor sau ale preotilor. Pe langa rugaciunile obisnuite, s-au cantat troparele Invierii pe opt glasuri.
S-a oficiat o slujba a Invierii pentru ca inmormantarea nu trebuie sa fie ceva trist, ci o trecere catre Imparatia Domnului. Slujba a fost urmata de procesiunea ocolirii Catedralei Patriarhale, sicriul fiind purtat de opt episcopi. Patriarhul Teoctist a fost inmormantat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra, carja si entgolpionul (iconita din metal pretios, purtata la gat).
Indatorire
IPS Daniel va oficia slujba de duminica la Patriarhie
Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei, cel care asigura locotenenta pana la alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia slujba de duminica, 5 august, la Catedrala Patriarhala, dupa cum a precizat Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
De altfel, parintele Stoica a precizat ca membrii Sfantului Sinod se vor intalni pentru a desemna candidatii pentru scaunul de Patriarh abia dupa 9 septembrie, respectiv dupa Adunarea Ecumenica de la Sibiu.
Prea Fericitului Parinte Teoctist i se vor face pomeni la toate soroacele, cea mai importanta fiind cea de 40 de zile, cand se vor aduna din nou membrii Sfantului Sinod. In aceeasi zi, la slujba de 40 de zile, va fi asezata si Pisania, lespedea de marmura de Ruschita, care va acoperi mormantul din Catedrala Patriarhala al Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist.
Medici vinovati?
Investigatie la Fundeni
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dispus ieri inceperea unei anchete administrative in cazul mortii Patriarhului Teoctist. O comisie ministeriala analizeaza modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul, la Spitalul Fundeni.
Totodata, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor s-a autosesizat si va verifica procedurile urmate in cazul interventiei chirurgicale. Operatia la prostata a fost considerata imperios necesara de catre medici.
Cititi si:
Noul Patriarh va fi ales prin vot
Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu
BICHIR: Incepe negocierea voturilor
Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca
Priveghi cu credinciosi si politicieni
Pelerinaj cu lesinuri in Dealul Mitropoliei
"Multa lume l-a iubit intru harul sau sfant"