Zimbabwe, tara in care o paine costa un sac de bani

Zimbabwe, tara in care o paine costa un sac de bani

Masurile luate de guvern sunt ineficiente, iar analistii prevad colapsul financiar cel tarziu pentru finele acestui an.

Inflatie in crestere, somaj raspandit si exodul milioanelor de locuitori atat in statele vecine, cat si in Europa si Statele Unite: acestea sunt problemele cu care se confrunta in prezent economia din Zimbabwe, cea mai neperformanta din lume.

Oricum ai privi-o, situatia financiara din aceasta tara este dezastruoasa. In multe magazine, rafturile sunt majoritatea timpului aproape goale, iar preturile putinelor produse scoase la vanzare cresc vertiginos, informeaza BBC News.

Potrivit estimarilor, aproximativ patru din cinci cetateni ai Zimbabwe nu lucreaza. Situatia este intr-atat de rea incat in jur de 3.000 de zimbabweni traverseaza zilnic hotarele tarii pentru a-si gasi un rost in statele vecine.

Mai rau este ca din ce in ce mai multi depind de ajutorul trimis de prietenii sau rudele din afara ca sa aiba o bucata de paine si sa-si pastreze un acoperis deasupra capului.

Preturi duble in cateva zile

Fenomenul hiperinflatiei apare atunci cand valoarea banilor scade foarte mult. In Zimbabwe, rata anuala a inflatiei este de aproximativ 5.000a. Preturile continua sa creasca, dublandu-se uneori intr-o saptamana, iar alteori chiar in cateva zile. Din pacate insa, salariile nu se majoreaza in acelasi ritm vertiginos.

Potrivit BBC News, o lumanare poate costa dublu cat salariul unui lucrator in agricultura, iar pretul unei banane este de 15 ori mai mare decat cel al unei case cu patru camere, acum sapte ani.

Zimbabwenii au invatat o lectie: sa nu se agate de bani. In aceasta tara, trebuie sa cheltuiesti banii de indata ce ii obtii, deoarece risti sa platesti mai mult pentru aceleasi produse chiar din ziua urmatoare.

Cum se descurca totusi oamenii in aceste conditii? In primul rand, trocul este in floare. In al doilea rand, oamenii se bazeaza pe ceea ce primesc din strainatate, adica bani, dar mai ales bunuri, precum si pe schimburile comerciale de pe piata neagra.

Cutia Pandorei - reforma funciara

Multi localnici considera ca principala cauza a crizei economice este programul de reforma funciara al guvernului presedintelui Robert Mugabe.

Dupa ce majoritatea pamantului arabil a ramas in mainile albilor la declararea independentei, in 1979, incepand cu anul 2000, pamanturile au fost preluate de localnici. Productia si exportul de grau si tutun au falimentat. Seful statului sustine insa ca vina pentru situatia creata o poarta sabotajul tarilor din Vest si in special al Marii Britanii.

Oricum, masurile luate de guvern - tranzactii valutare limitate, introducerea voucherelor in locul bancnotelor, reevaluarea monedei nationale - nu au adus nicio imbunatatire.

Analistii se asteapta ca economia tarii sa intre in colaps pana la sfarsitul anului, ceea ce va duce la caderea actualului guvern. Avantaje

Profitorii inflatiei Cateva afaceri fac profituri uriase pe piata neagra. Cei care au relatii si pot cumpara valuta la cursul de schimb oficial o revand apoi la preturi uneori chiar de 20 de ori mai mari. Un alt castigator este Bursa de Valori din Zimbabwe, care, in ultimii ani, a fost una dintre cele mai performante din lume.

In conditiile in care guvernul tipareste bani, iar ratele dobanzilor nu reusesc sa tina pasul cu inflatia galopanta, investitiile pe Bursa reprezinta una dintre putinele solutii care permit mentinerea valorii banilor. Din cauza ca produsele disponibile in magazinele din Zimbabwe sunt insuficiente, oamenii se ingramadesc sa-si faca stocurile in magazinele din tara vecina.

Ne puteți urmări și pe Google News