Reapare prapastia intre estul si vestul Europei

Reapare prapastia intre estul si vestul Europei

Congresmenul american Tom Lantos avertizeaza ca decalajul economic a compromis reformele in tarile fostului bloc comunist.

Ritmul lent al reformelor democratice din Europa Centrala si de Est a condus la reaparitia vechilor diviziuni politice, ideologice si religioase. Asa sustine, intr-un comunicat oficial citat de Mediafax, presedintele Comisiei pentru relatii internationale din Camera Reprezentantilor a Congresului SUA, Tom Lantos.

In cadrul unei audieri pe tema „Europa Centrala si de Est: Evaluarea Tranzitiei Democratice”, congresmenul american a declarat ca in ultimele doua decenii, conditiile de viata au devenit infinit superioare pentru zeci de milioane de locuitori din centrul si estul Europei.

Cu toate acestea, majoritatea se confrunta cu standarde cu mult sub cele din Europa Occidentala, iar antisemitismul este in crestere. Potrivit lui Lantos, dupa eliberarea de sub dominatia sovietica, aceste tari au avut sperante mari in ceea ce priveste imbunatatirea situatiei economice, dar este evident ca nu si-au putut atinge scopurile. Iar din cauza decalajului intre asteptari si realitate au reaparut vechile diviziuni.

Elanul s-a domolit

Congresmenul american a subliniat ca, in prezent, exista guverne in Europa Centrala si de Est care lupta impotriva tendintelor antidemocratice, de coruptie si extremiste.

„In ultimii ani, a existat o rezistenta fata de introducerea reformelor politice si economice in Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria. Guvernele din Romania si Bulgaria inca se confrunta cu coruptia grava”, a declarat acesta, adaugand ca desi regiunea a parcurs un drum lung si dificil, mai are multe lucruri de realizat.

In opinia lui, o lipsa de lideri in Europa Occidentala si preocuparea Washingtonului pentru Irak a facut astfel incat nici puterile invecinate, precum Germania si Franta, si nici Statele Unite sa nu fie dispuse sau capabile sa exercite o influenta pozitiva la acest capitol.

Lideri occidentali ca Jacques Chirac sau Gerhard Schroeder au fost mai interesati sa foloseasca sentimentele antiamericane si nationalismul pentru a-si consolida propria sustinere pe plan intern decat sa se alature Washingtonului pentru promovarea unei societati deschise, democratice si tolerante in Europa Centrala si de Est.

In aceste conditii nu a durat mult pana ca Rusia condusa de Vladimir Putin sa inceapa sa lucreze pentru a-si dobandi influenta in regiune. Putin tine ostatica Europa Centrala si de Est printr-un mijloc de care aceasta are nevoie cu disperare - energia, considera Tom Lantos.

SINGURA SOLUTIE Revitalizarea aliantei transatlantice

Presedintele Comisiei pentru relatii internationale din Camera Reprezentantilor apreciaza ca problema nu poate fi rezolvata rapid avand in vedere divergentele interne din cadrul UE.

„In urma cu doua decenii preconizam ca, pana in prezent, Europa Centrala si de Est va fi creat guverne si politici solide. Multe state au reusit, altele inca incearca sa aleaga lideri seriosi, cu perspectiva. Pentru a le ajuta sa mearga in directia buna, trebuie sa revitalizam alianta transatlantica”, a concluzionat Lantos.

Ne puteți urmări și pe Google News