"Grupul de la Cluj" nu bea bere cu capital romanesc

"Grupul de la Cluj" nu bea bere cu capital romanesc

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a acuzat autoritatile ca nu incurajeaza productia romaneasca de bere prin opozitia fata de stergerea datoriilor micilor berari, impotrivire coordonata de un grup transpartinic de politicieni de la Cluj.

Frumosu a spus ieri, intr-o conferinta de presa, ca din grupul de opozanti fac parte presedintele PD, Emil Boc, si deputatii de Cluj Horia Uioreanu (PNL) si Daniel Buda (PD), toti reprezentand interesele multinationalelor producatoare de bere.

„Emil Boc, care nu s-a hotarat inca daca e mai mult presedinte al PD sau primar al Clujului, incearca sa faca din producatorul berii Ursus (SAB Miller - n.r.) sponsorul echipei locale de fotbal. In general, are relatii foarte stranse cu compania”, a explicat reprezentantul sindicalistilor din industria alimentara.

Contactat de EVZ Transilvania, liderul PD Emil Boc nu a avut prea multe comentarii de facut la adresa acuzatiilor aduse de Frumosu.

„Mai mari cretinatati ca acestea nu am auzit. Probabil, domnul in cauza a baut prea multa bere pe caldura si acum face tot felul de declaratii. Altceva, mi-e si jena sa comentez”, a declarat sec Boc.

Datorii de 8,5 milioane de euro

Interesul multinationalelor ar viza castigarea infimei cote de piata pe care o mai au berarii independenti, care acopera insa segmentul de bere populara.

„Daca berarii independenti vor disparea de pe piata, multinationalele se vor putea „juca” foarte usor cu pretul berii ieftine”, a spus liderul sindical. Cele trei fabrici de bere care ar mai putea fi salvate de la faliment prin stergerea datoriilor - din Rosiori de Vede, Turnu-Severin si Valcea - au o cota de piata de sub 2%.

Datoriile se ridica la 8,5 milioane de euro, circa 60 de procente fiind penalitati. „Vom picheta sediul parlamentului in toamna, cand vom cere din nou stergerea datoriilor IMM-urilor producatoare de bere. Vom cere, ca si pana acum, ca fabricilor sa le fie sterse doar penalitatile in proportie de 60%, restul datoriilor urmand sa fie platite de cele trei companii”, a spus Frumosu.

Liderul sindicalistilor e de parere ca, fara aceste fonduri, cele trei fabrici de bere nu ar putea fi salvate de la inchidere si, astfel, pastrate cele 800 de locuri de munca.

„Aceste fabrici sunt in zone defavorizate, iar raportul salariatilor la hectolitrul de bere vandut e de trei la unu, in comparatie cu marii producatori”, a precizat Frumosu.

Proiectul de lege privind aprobarea unor masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii din industria berii, dezbatut si ulterior respins, in urma cu cateva luni, in parlament, a provocat reactii aprinse din partea presei.

Sotia initiatorului legii, deputatul PD Alexandru Mocanu, lucreaza la fabrica Robema din Rosiori de Vede, una dintre companiile care ar fi beneficiat cel mai mult de stergerea datoriilor.

Ne puteți urmări și pe Google News