Procurorii francezi care cerceteaza afacerea "Clearstream 2" - cazul de spionaj, coruptie la nivel inalt si spalare de bani ce a zguduit Franta inaintea alegerilor prezidentiale pentru ca, ulterior, sa se dovedeasca a fi o elaborata inscenare - au perchezitionat, joi si vineri, locuinta si unul dintre birourile fostului premier francez Dominique de Villepin.
Perchezitiile, in care anchetatorii au confiscat doua dosare etichetate „secret de aparare”, par sa fie preludiul inculparii lui De Villepin pentru complicitate la diseminare de informatii calomnioase.
Fostul lider de la Matignon si protejat al ex-presedintelui Jacques Chirac este banuit, in lumina noilor probe din dosar, ca ar fi contribuit la inscenarea scandalului pentru a-l discredita pe rivalul sau politic, nimeni altul decat actualul presedinte Nicolas Sarkozy.
Noua turnura a anchetei in care procurorii incearca sa afle cine a inscenat afacerea „Clearstrem 2” a fost generata de recuperarea unor fisiere informatice din laptopul personal al generalului Philippe Rondot, fost inalt oficial al serviciilor de informatii franceze, pe care De Villepin l-a insarcinat, inca din 2004, sa investigheze informatiile privind conturile secrete.
Martor asistat in ancheta „Clearstream 2”, Rondot este agentul care, in 1994, l-a capturat pe teroristul Ilici Ramirez Sanchez, cunoscut drept Carlos Sacalul.
In nota descoperita de procurori, Rondot afirma ca Jean Louis Gergorin - fost vicepresedinte al grupului aerospatial si de aparare EADS - ar fi primit instructiuni directe de la De Villepin pentru a preda justitiei listele cu conturi secrete.
Gergorin si informaticianul cu legaturi in lumea serviciilor de informatii Imad Lahoud sunt considerati de procurori drept falsificatorii si diseminatorii listelor false in care aparea si Sarkozy.
In audierea la care a fost supus in decembrie anul trecut, De Villepin a negat ca ar fi stiut despre transmiterea listelor catre justitie. In prezent nu este clar daca De Villepin stia sau nu ca listele sunt false.
Scandalul Clearstream
Afacerea „Clearstream 2” - botezata astfel dupa numele
unei case de clearing (institutie de compensare/decontare) din Luxemburg, aflata azi in cadrul Deutsche Börse - a aruncat in aer scena politica franceza anul trecut, dupa ce un judecator de instructie a primit un denunt aparent anonim.
In documentul calificat de justitia fraceza drept un fals erau detaliate, cu nume si cifre, informatii privind conturile secrete in care oficiali si politicieni francezi de renume - intre ei si Nicolas Sarkozy - ar fi depus comisioanele incasate ilegal in urma unei tranzactii din 1991, prin care Taiwanul a cumparat sase fregate de la conglomeratul de aparare francez Thales.
Pentru incheierea afacerii, in valoare de 2,8 miliarde dolari, s-au platit comisioane ilegale de 500 de milioane de dolari, destinatarii acestora fiind sursa multor speculatii.
Anchetele care au urmat nu i-au identificat niciodata pe cei care au beneficiat de comisioanele ilegale. O serie de persoane implicate in tranzactie, dar si in anchetele care au urmat, au murit in conditii suspecte.