EDITORIALUL EVZ: MRU, mai mult decat un candidat?

EDITORIALUL EVZ: MRU, mai mult decat un candidat?

Ioana Lupea: "Este clar de ce Ungureanu s-a prefacut din surghiunitul partidului in raspunsul la problema electorala a PNL. Ce castiga insa MRU?".

Numele Mihai-Razvan Ungureanu in deschiderea listei PNL pentru Parlamentul European va aduce aproape sigur liberalilor un numar de voturi superior cotei de piata.

Fie si numai pentru faptul ca fostul ministru de externe este asociat presedintelui Traian Basescu. O gaselnita buna de marketing a PNL sa-si insuseasca forta de atractie a inamicului in campania electorala.

Dar nu numai aura basesciana il face candidatul ideal pentru a tracta lista PNL. Ungureanu a ramas in mintea multora „ministrul de externe”, cunoscator al spatiului politic si cultural european, al relatiilor internationale, inalt functionar cu prestanta, aplomb si onoare, pe langa care Adrian Cioroianu e doar palida imitatie.

O imagine ingrijita cu atentie in vremea ministeriatului si adecvata postului de parlamentar european. In noiembrie 2006 era cel mai credibil membru al guvernului Tariceanu 1, avand increderea a 42% dintre romani (INSOMAR), in ciuda incapacitatii de a gasi ambasadori pentru cateva dintre cele mai importante capitale, un minus important al mandatului sau.

Popular, profesionist si apropiat lui Traian Basescu, avantaje nete in fata competitorilor sai Vasile Puscas (PSD) si Anca Boagiu (PD), este clar de ce Mihai-Razvan Ungureanu s-a prefacut din surghiunitul partidului in raspunsul la problema electorala a PNL, din broscoi in print fermecator. Liberalii nu puteau gasi o solutie mai buna.

Daca liberalii au gasit intelepciunea de a trece peste ranchiunele personale si simpatiile pro-prezidentiale ale capului de lista pentru euroalegeri, cum s-a intamplat de le-a depasit Ungureanu?

Protejat de garantiile ca nu va fi implicat intr-o campanie impotriva sefului statului, Mihai-Razvan Ungureanu nu avea ce pierde pentru ca a batut palma cu PNL, fata de care si-a afirmat public fidelitatea, confirmand-o prin gesturi politice: demisia la cererea premierului in pseudocriza Irak si refuzul de a da partidul lui Tariceanu pe cel al lui Stolojan.

Conditiile lui Ungureanu, facute publice de EVZ, il salveaza, in ochii simpatizantilor lui Traian Basescu, de suspiciunea unui targ dezonorant cu liberalii.

Fostul ministru de externe recastiga ceea ce a irosit in perioada de exil fortat in afara politicii: notorietatea si credibilitatea. Va fi in centrul unei campanii electorale si cu siguranta nu se va pierde la Bruxelles dupa alegerile din toamna intr-un costum de europarlamentar anonim.

Candidatura si mandatul in Parlamentul European au sens giratoriu: prin Bruxelles, Mihai-Razvan Ungureanu se va intoarce la Bucuresti. El isi va incheia misiunea in primavara lui 2009 cand vor fi organizate noi alegeri pentru legislativul Uniunii, la foarte putin timp dupa cele generale din Romania si cu doar cateva luni inaintea prezidentialelor.

Adica, exact la tanc, intr-un moment de evaluare si de schimbari pentru PNL. In postul de europarlamentar, Ungureanu va avea oportunitatea sa-si dovedeasca, poate mai bine decat in umbra lui Traian Basescu, anvergura de politician si priceperea in politica externa, sa arate ce poate face el pentru partid si pentru Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News