Din cauza salariilor mici, medicii din statele UE foste comuniste recurg la actiuni de protest sau iau calea Occidentului.
Doctorii din spitalele poloneze incep astazi cea de-a sasea saptamana de greva, incercand sa obtina astfel majorari salariale.
In aproape jumatate din cele 608 spitale din tara este greva, medicii asigurand numai serviciile de urgenta si refuzand sa completeze vreun formular administrativ. Executivul refuza orice concesie, argumentand ca nu are bani, iar, de cealalta parte, grevistii ameninta cu greva foamei.
In Bulgaria, problemele din sistemul sanitar sunt, in mare, aceleasi. Aproape 2.000 de infirmiere au manifestat, joi, la Sofia, cerand lefuri mai mari.
Daca un medic polonez primeste, in medie, un salariu lunar de baza de 380 de euro net, in Bulgaria acesta este de circa 280 de euro. In Ungaria insa lucrurile par sa stea ceva mai bine - acolo, venitul mediu net lunar, inclusiv prime si ore suplimentare, fiind de 420 de euro.
Medicii din Slovacia au, in prezent, salarii de aproximativ 1.000 de euro. Anul trecut, in urma unei greve care a durat doua luni, ei au obtinut o majorare de 20% a salariilor.
Totusi, pentru acest salariu ei trebuie sa lucreze, in medie, 350-400 de ore lunar, astfel ca sindicatul cere o noua majorare de 30%, amenintand ca, in caz contrar, va relua grevele.
Solutii low cost
Salariile mici explica persistenta coruptiei in sistemul sanitar, unii ajungand chiar sa conditioneze actul medical. Altii, satui de banii putini, aleg calea Occidentului, unde cererea de personal medical este foarte ridicata, mai ales in Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Danemarca si Germania.
Exista si doctori care au gasit o cale de mijloc, profitand de preturile reduse practicate de companiile aeriene. Anumiti medici polonezi prefera sa mearga in Anglia pentru a face garzi de doua zile si doua nopti pentru care castiga 2.000 de euro.