Testele nationale incep astazi cu proba la limba si literatura romana, pentru cei circa 230.000 de elevi din intreaga tara, care s-au inscris la examen.
Prima testare importanta, pentru scolarii care abia au terminat clasa a VIII-a, este decisiva pentru urmatorii patru ani din viata lor. Asta deoarece intrarea la un liceu sau la o scoala de arte si meserii este conditionata de notele luate la Testele nationale si de media anilor de gimnaziu.
De la SAM la liceu
Anul trecut, promovabilitatea la nivel national a fost de 76,89%. In aceasta vara se asteapta sa fie mai mare sau cel putin egala, dupa cum precizeaza Marian Banu, inspector de imagine in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Asta, deoarece Ministerul Educatiei a publicat, inca de la inceputul anului, toate variantele de subiecte posibile pe site-ul propriu.
Pe de alta parte, cei care nu reusesc sa promoveze examenele nu mai pot da testarea in o a doua sesiune. Ei vor fi repartizati automat la o scoala de arte si meserii (SAM). Daca totusi doresc sa faca un liceu, tinerii au doua variante. Fie fac clasa a IX-a la SAM si aleg sa mai dea testarea nationala in vara anului 2008, ori urmeaza clasele a IX-a si a X-a la SAM - pentru a termina invatamantul obligatoriu - apoi mai studiaza un an intermediar, dupa care pot ajunge intr-a XI-a la liceu, fara sa mai dea admitere.
Varianta extrasa din urne
Testele nationale presupun trei probe obligatorii - romana, matematica si Istoria romanilor sau Geografia Romaniei - si suplimentar o proba de limba materna, pentru tinerii care au au absolvit o unitate scolara cu predare in limbile minoritatilor nationale. Accesul candidatilor in centrele de examen se face in intervalul 7.30-8.30, pe baza buletinului/ cartii de identitate. Elevii au la dispozitie doua ore pentru rezolvarea tuturor subiectelor.
Comisia nationala de examen va organiza, la sediul Ministerului Educatiei, in toate cele patru zile in care vor avea loc probe (18-21 iunie), sedinta publica de extragere a variantei de subiect din cadrul celor 100 posibile. La ora 9.00, numarul variantei extrase va fi comunicat centrelor de testare prin intermediul postului Radio Romania Actualitati si va fi afisat pe http://www.subiecte2007.edu.ro.
SUGESTII
Calm, liniste si relaxare Psihopedagogul Marcela Calineci sfatuieste parintii sa fie calmi si nu sa foloseasca prea des expresii negative la adresa copiilor care dau examen in aceste zile.
> In familii trebuie sa existe o atmosfera calma, de armonie si in niciun caz de tensiune.
> Este indicat ca parintii sa poarte discutii cu elevii vizavi de importanta examenului, sa le explice ca este de dorit sa ia note bune, dar ca nu este o tragedie daca nu iau testarea cu brio.
> Elevii nu trebuie suprasolicitati, sa nu li se impuna sa repete tot pe ultima suta de metri.
> Orice fel de esec nu este bine sa fie dramatizat, pentru ca asta face parte din viata.
> Candidatii trebuie sa beneficieze de odihna si relaxare pentru a se putea destresa. Si in niciun caz nu trebuie folosite fraze de genul: „Sunt sigur ca nu vei face nimic”, sau „Vei avea note la fel de proaste ca si in generala”.
> Daca tanarul invata cu muzica, de exemplu, parintii trebuie sa-l lase sa faca acest lucru.
> Este important si ce mananca elevii in aceasta perioada.
Cititi si Care sunt subiectele de la limba si literatura romana.