Polonia si Cehia, greu de convins

Polonia si Cehia, greu de convins

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a intalnit sambata si duminica in apropiere de Berlin cu presedintele polonez, Lech Kaczynski, si premierul Cehiei, Mirek Topolanek - reprezentantii scepticismului fata de reforma institutionala a Uniunii Europene (UE) -, in incercarea de a-i convinge sa accepte un nou tratat european, care sa inlocuiasca defuncta Constitutie Europeana.

Discutiile dintre Angela Merkel, care pana la sfarsitul lunii detine presedintia semestriala a UE, si liderul polonez au fost urmarite cu mult interes atat in Germania, cat si in restul Europei, care asteapta ca la summitul european de saptamana aceasta sa vada relansata reforma institutiilor Europei extinse. Tratativele nu par sa fi adus niciun rezultat.

Presedintele si premierul polonez, frati gemeni cu orientare nationalista si eurosceptica, ameninta sa blocheze reforma institutiilor UE, prin respingerea noii variante de tratat european. Fratii Kaczynski doresc schimbarea sistemului de vot din proiectul Constitutiei UE, preluat si in noul tratat propus de Merkel, temandu-se ca principiul dublei majoritati le va dezavantaja tara.

In varianta sustinuta de Germania si de toate celelalte tari membre, mai putin Polonia si Cehia, deciziile din Consiliul European ar urma sa fie luate dupa intrunirea voturilor a 55% din statele UE, care impreuna reprezinta 65% din populatia totala a blocului comunitar.

Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, considera insa ca sistemul bazat pe vechiul principiu democratic „un om-un vot” avantajeaza statele mari si in special Germania, care are o populatie de 82,5 milioane, si a amenintat ca va bloca acordul. „Deocamdata fiecare si-a mentinut parerea, dar suntem convinsi ca va fi necesar sa se ajunga la un succes (la summitul din 21-22 iunie - n.r.)”, a declarat Kaczynski dupa discutiile cu Merkel.

Ne puteți urmări și pe Google News