Ca sa-si atraga clienti, farmaciile au introdus carduri de fidelitate pentru pacientii cu diabet de tip 2.
Diabeticii pot beneficia de reduceri intre 5% si 7% la suplimentele nutritive, produsele dietetice ori la cele pentru masurarea glicemiei. Ca sa-si atraga clienti, farmaciile care vand antidiabetice orale ofera carduri ce fac posibile astfel de reduceri.
Pana acum, medicamentele pentru cei 380.000 de bolnavi cu diabet zaharat se puteau lua doar din cateva farmacii de spitale, iar oamenii se inghesuiau la fiecare inceput de luna pentru a-si putea procura pastilele. Pacientii dependenti de insulina isi obtin insa tratamentele tot din farmaciile cu circuit inchis, pentru ca aceste medicamente au un regim special.
Nu uitati cardul acasa!
Un program de reduceri speciale puteti gasi in farmaciile lanturilor, cum ar fi HelpNet, Sensiblu, Dona, toate aflate in contract cu Casa Nationala de Asigurari. Astfel, un pacient care vine cu o reteta pentru diabet poate sa ceara farmacistilor un formular prin care sa obtina un card de reduceri pentru produse necesare in diabet.
Zaharina, vitaminele, diferitele suplimente nutritive, glucometrele (aparate pentru masurarea glicemiei) ori produsele pentru tratamentul complicatiilor cardiovasculare sau oculare pot fi cumparate cu astfel de reduceri. La fel si testele ori utilizabilele.
„Nu este suficient sa-si faca acest card. In momentul in care cumpara produse, pacientii trebuie sa aiba cardul cu ei pentru a beneficia de avantaje”, subliniaza Ana-Maria Petculescu, director de maketing la Dona.
Controale oftalmologice gratuite Alte farmacii cum este HelpNet, de exemplu, ofera gratuit, pe langa astfel reduceri, si controale oftalmologice ori masurarea glicemiei. „Singura problema ramane tendinta pacientilor de a-si ridica medicamentele cu o frecventa de trei luni, asa cum i-a obisnuit sistemul de eliberare cu circuit inchis”, specifica Claudiu Opran, director general Sensiblu.
Din aceasta cauza, uneori farmaciile se aglomereaza. Din momentul in care a primit reteta de la medicul de familie ori de la medicul specialist, orice pacient cu diabet poate sa mearga sa-si cumpere medicamente in orice zi, pe parcursul celor trei luni, cat este valabila prescriptia medicala.
Un milion de diabetici
In Romania exista aproximativ 600.000 de bolnavi cu diabet, dar, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul real de diabetici depaseste un milion. Asta inseamna cam 5% din populatia totala a tarii. Specialistii avertizeaza insa ca procentul ar putea creste pana la 6,22% si ca multi dintre cei afectati ar putea fi tinerii, ca urmare a regimului alimentar dezechilibrat si sedentarismului.