EDITORIALUL EVZ: Nada pentru liberali

EDITORIALUL EVZ: Nada pentru liberali

Ioana Lupea: "Oferta lui Basescu ar putea fi raul cel mai mic pentru PNL, asediat de PSD si condamnat la guvernare pentru a-si pastra partidul intact".

Guvernarea PD-PNL-PLD este o partida de pescuit in ape tulburi. Teoretic, nada ar trebui inghitita de liberalii ai caror multi alegatori au sanctionat la referendum, potrivit chiar interpretarii lui Ludovic Orban, colaborarea cu PSD.  Pentru PNL - nevoit sa ramana la putere pentru a-si pastra intact partidul si asediat de PSD pe toate flancurile - oferta lui Traian Basescu ar putea fi raul cel mai mic.

Formula propusa de Traian Basescu este una morala, in propria viziune si a electoratului, inclusiv liberal, care a votat D.A. in 2004 si Nu la referendumul din 19 mai, avid de clarificare. Dar nu este decat in extremis o solutie politica. Un guvern PNL-PD-PLD ar fi lipsit de o majoritate stabila, chiar daca noua alianta ar inghiti PC parlamentar cu parlamentar si si-ar asigura sustinerea UDMR.

Guvernarea ar fi pe muchie de cutit, usor de doborat de o motiune comuna PSD-PRM. Santajul cu alegerile anticipate practicat impotriva social-democratilor nu va tine la nesfarsit si sunt deja forte interne care le prefera mentinerii statu-quoului. Daca PSD isi propune sa creasca onest in opozitie, cabinetul lui Basescu ar avea sanse de supravietuire.

Oferta nu este nicidecum o dovada de generozitate a presedintelui fata de un partid contributor politic la actiunea de suspendare. Seful statului este fortat sa concretizeze rezultatul referendumului intr-o schimbare si sa previna astfel riscul demoralizarii suporterilor care s-ar putea plictisi sa astepte mai bine de un an implinirea dorintelor puse pe 19 mai in urna de vot. Pana si invincibilul Traian Basescu stie ca opinia publica e schimbatoare ca o zi de primavara. 

Propunerea presedintelui obliga insa PNL sa-si evalueze realist situatia, care, in ciuda aparentei de confort data de cabinetul Tariceanu II, este proasta. Mai rea chiar decat a PD blocat in orice negociere de propria greutate electorala, cantarita de sondaje. Nici liberalii n-ar mai tine pariul cu Emil Boc ca premierul Tariceanu va rezista pana la sfarsitul lui iunie.

Daca accepta oferta presedintelui,  liberalii vor ramane prin reprezentanti atent selectionati la putere, dar vor fi nevoiti sa-l sacrifice pe Calin Popescu-Tariceanu si sa accepte cooperarea cu „infidelii” lui Theodor  Stolojan.

Nimic nu le garanteaza ca nu vor fi aspirati in „marele partid de dreapta” - una dintre marile lor spaime si surse de ura impotriva sefului statului - si nici ca nu vor fi lasati pe din afara in cazul anticipatelor ori a alegerilor la termen.

Refuzul le pune insa destinul in mainile PSD care, mai devreme sau mai tarziu, va constata ca sustinerea din parlament a guvernului PNL-UDMR, „rezolvarea” lui Viorel Hrebenciuc, este catastrofala. Primeste firimiturile de la masa puterii si nici nu-si regenereaza procentele ca partid de opozitie.

Revelatia va fi urmata fie de fortarea unei intrari la guvernare, fapt care ar zdrobi definitiv sansele PNL de a recastiga electoratul de dreapta, fie de o motiune de cenzura care ar trimite partidul in opozitie si, implicit,  la dispozitia PLD sau tot in anticipate.

PNL se priponeste de catargul dreptei adevarate pentru a nu mai auzi cantece ademenitoare ale lui Traian Basescu sau ale  PSD. Care insa nu-l va ajuta sa traverseze aceasta furtuna, in care, pana la urma, a intrat singur.

Ne puteți urmări și pe Google News