Razboiul de sase zile cu efecte de 40 de ani

Razboiul de sase zile cu efecte de 40 de ani

Palestinienii si pacifistii israelieni marcheaza, incepand de astazi, implinirea a 40 de ani de la razboiul de sase zile, din 1967, soldat cu cucerirea teritoriilor palestiniene si redefinirea situatiei din Orientul Mijlociu.

Manifestarile se vor intinde pe perioada 5-10 iunie, exact intervalul ce le-a fost necesar israelienilor pentru a ocupa Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, Fasia Gaza, Inaltimile Golan si peninsula Sinai. In ceea ce-i priveste pe palestinieni, principala manifestare va avea loc in aceasta dimineata, la Ramallah, in Cisiordania, cand sirenele vor rasuna pentru a invita lumea sa pastreze un moment de reculegere.

De asemenea, dupa-amiaza, la Nablus va avea loc un mars de protest, ce se va indrepta spre barajul militar israelian de la Hawara, vazut ca un simbol al ocupatiei. Manifestatii vor avea loc si la Tel Aviv si in Ierusalimul de Est, in organizarea unei coalitii de asociatii pacifiste israeliene, care sustin ca politica de colonizare a teritoriilor palestiniene dauneaza intereselor statului evreu.

Disperare si insecuritate

Situatia jalnica a palestinienilor face obiectul unui raport dat publicitatii ieri de organizatia Amnesty International (AI). „De 40 de ani, comunitatea internationala nu a reusit sa raspunda de o maniera adecvata problemei israeliano-palestiniene. Aceasta nu trebuie sa astepte alti 40 de ani pentru a o face”, a declarat Malcolm Smart, director pentru Orientul Mijlociu al AI.

„Durele restrictii israeliene au dus la prabusirea economiei palestiniene si la agravarea conditiilor in care palestinienii traiesc si muncesc. Rezultatul este acela ca disperarea, saracia si insecuritatea alimentara au ajuns astazi la un nivel nemaiintalnit pana acum in teritoriile palestiniene ocupate”, a mai spus Smart.

In raport, organizatia cere autoritatilor israeliene „sa puna capat confiscarilor de teritorii, blocadelor si altor incalcari ale legilor internationale”. „Preocuparile legitime ale Israelului in materie de securitate (...) nu justifica incalcarile flagrante ale legilor internationale”, apreciaza raportul, citand, in mod special, bariera de securitate din Cisiordania.

Ne puteți urmări și pe Google News