O terapie genetica creata de cercetatorii americani va inlocui medicamentele care imbunatatesc erectia.
Noua terapie genetica se dovedeste a fi mult mai eficienta decat medicamentele administrate chiar inaintea actului sexual, sustin cercetatorii americani citati de BBC News. Tratamentul are beneficii pe termen lung, si nu doar pe moment, cum se intampla cu majoritatea pilulelor pentru disfunctii erectile.
In plus, terapia, pe baza de injectii cu AND, se adreseaza mai ales pacientilor carora medicamentele le provoaca efecte adverse. Specialistii se tem insa ca tratamentul ar putea fi privit cu reticenta de barbati si ca acestia vor alege in continuare pastilele in locul injectiilor, mult mai dureroase. Pana acum, primele teste pe oameni au rezultate incurajatoare.
Tratament cu putine efecte secundare Terapia genetica pentru tratarea impotentei, dezvoltata de cercetatorii de la Universitatea Wake Forest, SUA, a fost testata pe un esantion de 11 barbati cu disfunctie erectila. Dupa primele incercari, cercetatorii au observat ca tratamentul este bine tolerat, cu putine efecte secundare, chiar daca se administreaza sub forma de injectii in organele genitale.
„Descoperirea terapiei genetice este nemaipomenita, deoarece tratamentele actuale pe baza de medicamente impotriva impotentei sunt luate numai la cerere, reducand astfel spontaneitatea actului sexual”, apreciaza doctorul Arnold Melman, de la Colegiul de Medicina Albert Einstein, care a luat si el parte la studiu.
Tratamentul presupune introducerea prin injectie a unor bucati mici de ADN in celulele din organele genitale masculine. Astfel, se stimuleaza producerea proteinelor, care, la randul lor, ajuta relaxarea muschilor. Drept urmare, se favorizeaza irigarea cu sange si obtinerea erectiei.
Reticenta fata de injectii Desi tratamentul are rezultate promitatoare, exista si medici care se arata retinuti. „Barbatii nu se vor arata atat de dornici sa li se administreze injectii in organele genitale”, considera doctorul Geoff Hackett, presedintele Societatii Britanice pentru Medicina Sexuala. In plus, acesta subliniaza ca multi barbati cu disfunctie sexuala au si alte afectiuni (hipertensiune, colesterol ridicat sau diabet) care ar trebui sa fie tratate inaintea inceperii tratamentului impotriva impotentei.
Disfunctia erectila sau impotenta inseamna incapacitatea de a obtine o erectie suficienta. Cauzele sunt multiple, iar tratamentele ofera o imbunatatire a erectiei doar pe moment. Sunt insa si anumite tipuri de disfunctii erectile, cum este cea cauzata de distrugerea nervilor in urma unei operatii de cancer de prostata, care nu reactioneaza la astfel de medicamente. In cazurile acestea, terapia genetica cu injectii pare cea mai buna metoda de tratament, apreciaza cercetatorii de la Universitatea Wake Forest.