Romanii au putere de cumparare de trei ori mai mica decat europenii

Romanii au putere de cumparare de trei ori mai mica decat europenii

Romania a reusit in 2006 sa atinga o valoare a produsului intern brut (PIB) de aproximativ 33% din nivelul celui inregistrat in zona euro, potrivit Equity Romania Country Report, dat publicitatii de Banca Comerciala Romana si de Erste Bank.

In 1999, inainte de inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, valoarea PIB pe cap de locuitor a fost de aproximativ 23% fata de nivelul din zona euro. Romania a inregistrat in 2006 o crestere economica de 7,7%, acesta fiind al  saselea an consecutiv de avans sustinut.

In 2005, cresterea a fost de 4,1%. In prezent, se manifesta un proces de reducere a diferentei dintre Romania si tarile europene, estimandu-se ca in 2015 vom avea un PIB de aproximativ 50% din nivelul celui din zona euro.

Efectele aderarii Aderarea a crescut interesul investitorilor straini pentru companiile autohtone, astfel ca in 2006 valoarea totala a pietei de achizitii si fuziuni din tara noastra a fost de aproximativ 5,2 miliarde de dolari. Romania s-a situat din acest punct de vedere pe locul cinci, dupa Rusia, Polonia, Ungaria si Cehia.

Tot in 2006,  tara noastra inregistra un deficit de cont curent de peste 10%, rezultat al balantei comerciale (import/export) dezechilibrate. Din acest motiv, Romania este considerata una dintre economiile emergente cu riscuri ridicate de supraincalzire, avansul deficitului de cont curent fiind indicatorul care starneste cea mai mare ingrijorare.

Raportul puncteaza si insuficienta solutiilor menite sa faca simtite beneficiile aderarii si ale cresterii economice in zonele rurale, unde traieste mai mult de jumatate din populatia Romaniei. Mai mult, trebuie majorate eforturile de elaborare de proiecte capabile sa absoarba fondurile structurale europene.

Piata de capital In ultimii trei ani, atat capitalizarea, cat si valoarea tranzactiilor pe piata de capital autohtona au inregistrat cresteri semnificative. Astfel, capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut de la aproape 11 miliarde de euro, in 2004, la peste 24 de miliarde in 2006. Si valoarea tranzactiilor a crescut de la 700 de milioane de euro in 2004, la trei miliarde de euro anul trecut, se arata in raport.

Se pare ca, pe viitor, odata cu listarea unor emitenti importanti la Bursa precum Romgaz, Transgaz sau Fondul Proprietatea, cresterile vor fi mult mai semnificative. Atat lichiditatea pietei, cat si vizibilitatea sa se vor imbunatati, acestea fiind pilde ce ar putea atrage pe Bursa de la Bucuresti si companii straine.

Ne puteți urmări și pe Google News