Aparatul care face harta ochiului

Aparatul care face harta ochiului

Datorita masuratorilor exacte, scad riscurile interventiilor chirurgicale.

Un aparat optic de ultima generatie, care face un fel de „harta” a intregului ochi, imbunatateste rezultatele operatiilor oftalmologice care corecteaza miopia, hiperemtropia ori astigmatismul. Desi, in strainatate, aparatul exista de aproximativ cinci ani, in Romania abia a patruns pe piata. O consultatie cu acest dispozitiv costa in jur de 150 de lei.

Aflati daca va puteti opera sau nu cu laserul

Aberometrul  imbunatateste rezultatele operatiilor cu laser de corectare a viciilor de refractie: miopia, hipermetropia sau astigmatismul. In afara investigatiei obisnuite de detectare a dioptriilor, aparatul mai face si o harta a corneei (partea din fata a ochiului) si a fundului de ochi, descoperind eventualele „defecte”. Interventia chirurgicala cu laser se va baza astfel pe masuratori exacte.

 „Putem elimina de la operatia cu laser pacientii cu miopie, hipermetro-pie sau astigmatism care au contraindicatii. De exemplu, poate fi vorba despre o cornee prea subtire sau despre o boala a corneei (keratoconusul incipient). In aceste cazuri, tratamentul cu laser le-ar putea face mai mult rau decat bine”, explica doctorul oftalmolog Cristian Moraru, de la clinica Oculus din Bucuresti, unde se gaseste aparatul.

Planul de tratament, introdus pe un card de memorie

Odata colectate, datele se introduc in calculator, dupa care medicul propune un plan de tratament. In functie de masuratorile obtinute de la pacient, calculatorul analizeaza daca tratamentul cu laser este corect sau nu. „Calculatorul mimeaza o operatie si spune unde am gresit. Am putea sa taiem prea mult din cornee si calculatorul ne atrage atentia ca ea e mult mai subtire”, adauga doctorul.

Planul de tratament final va fi introdus pe un card de memorie in aparatul laser. In timpul interventiei se vor corecta si celelalte defecte  refractive ale globului ocular, nu numai viciile de refractie. Drept urmare, pacientul poate vedea dupa interventia chirurgicala mai bine decat in mod normal. „Aceste aberatii optice (n.r.  - defecte) ale ochiului se pot corecta numai in cazul a 15a-20a dintre pacienti”, mai spune doctorul Cristian Moraru.

Desi aparatul garanteaza o interventie cu laser mult mai exacta, pacientii nu ar trebui sa se astepte la minuni dupa operatie, atrage atentia medicul. „Poate aparea dupa operatie o regresie a miopiei fie naturala, fie cauzata de procesul de cicatrizare, diferit de la om la om”, subliniaza doctorul oftalmolog.

Ne puteți urmări și pe Google News