Turcia, spre vot direct pentru presedinte

Turcia, spre vot direct pentru presedinte

Partidul premierului turc Recep Tayyip Erdogan a propus marti organizarea de alegeri legislative anticipate pe 24 iunie, ca singura solutie de iesire din criza politica ce a lovit Turcia dupa anularea primului tur al scrutinului prezidential de catre Curtea Constitutionala de la Ankara. 

Aseara, comisia parlamentara constitutionala de la Ankara a stabilit ca alegerile legislative sa se desfasoare pe 22 iulie.

Partidul aflat la putere si-a anuntat intentia de a convoca un nou scrutin prezidential, al carui prim tur va avea loc duminica si in vederea caruia ministrul de externe Abdullah Gul si-a mentinut candidatura.

La finele saptamanii trecute, Abdullah Gul, numarul doi in partidul de orientare islamista al lui Erdogan, a obtinut 357 de voturi din partea celor 361 de parlamentari prezenti la primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, boicotat de partidele de opozitie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sesizata de opozitie, Curtea Constitutionala a invalidat votul, constatand ca nu a fost intrunit cvorumul necesar, de doua treimi din membrii parlamentului.

Partidul Dreptatii si Dezvoltarii a mai anuntat ca va depune in parlament o propunere de reforma constitutionala privind alegerea presedintelui statului prin sufragiu universal, pentru un mandat de cinci ani repetabil o singura data, care sa inlocuiasca actualul mandat unic de sapte ani, ce se obtine prin vot in parlament.