"Arta mea merge struna"

"Arta mea merge struna"

Dan Perjovschi este primul artist contemporan roman care expune la celebrul muzeu MoMA din New York.

What happened to us?”, intreaba artistul Dan Perjovschi in prima expozitie a unui roman la Muzeul de Arta Moderna (MoMA) din New York, cel mai important din lume in materie de arta contemporana.

Desi expozitia va fi deschisa oficial maine, de pe 19 aprilie artistul a fost urmarit „live” de zeci de ochi, in timp ce desena. Pe doi pereti inalti de 15 metri, Perjovschi a trecut cu umor si cu markerul negru prin problema incalzirii globale, a violentei in scoli si a „metehnelor” societatii de consum. 

Parte a seriei „Projects 85” a MoMA, ce pune in lumina cei mai interesanti artisti contemporani, expozitia e organizata de curatorul Roxana Marcoci, de la Departamentul de Fotografie al muzeului, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din New York. Pana pe 27 august, desenele lui Perjovschi se vor „invecina” cu opere de Pablo Picasso si Andy Warhol.

EVZ: Ce desenezi la MoMA? Dan Perjovschi: Cate-n luna si-n stele. Politic, social si cultural, incalzirea globala de dupa Razboiul Rece sau pistolul ce se viseaza tanc.

Vorbesc desenele tale despre Romania? Nu in mod direct. De cativa ani eu desenez despre lumea care cuprinde si Romania. Privirea mea este locala (ca inteleg lucrurile prin prisma experientei mele transilvaneano-dambovitene), dar tinteste global. Ma simt un cetatean al lumii si abia pe urma al cetatii unde platesc intretinerea.

Vecin cu toata „spuma” artistica

Ai avut parte de spectatori in timp ce lucrai? Ce reactii au avut? Am in ceafa privirea a o suta de persoane permanent. Tocmai am coborat de la 16 metri inaltime si pur si simplu au inceput sa aplaude. Cam asta este reactia. Foarte americaneste as zice, chiar daca sunt din toate colturile lumii, din Pakistan in Amsterdam. Toata lumea este incantata ca mazgalesc zidurile celui mai celebru muzeu de arta moderna din lume. Cand eram mic nu ma lasau sa trag cu pixul pe pereti, uite ca acum nu numai ca ma invita, dar ma si platesc pentru asta.

Care sunt „vecinii” tai de muzeu? Langa ce alti artisti sau opere expui? In muzeu tocmai este o mare expozitie Jeff Wall, ma salut zilnic cu Richard Serra care lucreaza la retrospectiva celor 40 de ani de sculptura care se va deschide in iunie, expozitie de care sunt direct interesat, pentru ca zecile de mii de vizitatori vor trece prin fata peretelui desenat de mine. Pe etajele de mai sus dai de toata arta moderna de la Picasso la Warhol. Toata spuma.

„Desenul meu e unic”

In august, desenul tau va fi sters. Ce ramane la MoMA dupa ce pleci? Cum iti conservi totusi arta? De cate ori desenul meu se sterge, tot de atatea ori are sansa sa fie desenat inca o data. Tocmai asta-i spilul, arta mea are tensiunea unui spectacol care se consuma in fata ochilor tai. E unic. Esti unic. Eu fac proiecte temporare cu markere permanente. Ca sa desenez ce desenez pe pereti eu umplu carnete de notite care ulterior devin parte din colectiile marilor muzee. Vand bucataria inainte de a praji friptura si a arde placinta.

Ai desenat vreodata aceleasi scene in galerii si muzee diferite?Da. Tocmai pentru ca desenele mele se sterg, le tin in viata redesenandu-le atunci cand contextul o cere. La MoMA chiar fac o antologie a celor mai percutante formule grafice pe care le-am gasit in ultimii cinci ani. Desenele mele fac parte dintr-un vocabular personal care-mi permite noi si noi fraze. Fiecare proiect e jumi-juma. O parte reciclez, alta inventez. Am o economie reglata la perfectie. Dupa cum vezi merge struna!

„Razi si cazi pe ganduri”

Ai avut succes in toata Europa si in America. Pe ce mizezi, ce e „universal” in arta ta? Desenele mele au avut succes si in Emiratele Arabe Unite, in cultura care permite patru neveste si unde eu am desenat un gagiu care spune americaneste „Give me five!”. Toata lumea are nevoie de umor de calitate. Razi si cazi pe ganduri. Traim intr-o lume complexa si complicata, si eu sunt capabil s-o descriu in trei linii. Scurt si la obiect.

Zambetul pe fata si cuta de pe frunte. Mizez pe inteligenta si empatie. Umorul meu nu este cinic si nu este negru. Desenul este unul dintre primele medii de expresie. Eu il folosesc ca pe un instrument de cunoastere. Ce desenez inteleg. Ce inteleg pot transmite si altora.

Ce puncteaza expozitia in cariera ta? Se poate mai sus de atat? Proiectul ma asaza intr-un grup select de artisti care au primit confirmarea uneia dintre cele mai performante masinarii ale scenei artistice mondiale. Inaintea mea au mai fost vreo 150 de artisti din 1971, de cand s-a pornit seria proiectelor speciale. Asa ca este si nu este mare scofala. Trebuie sa-mi pastrez capul pe umeri si picioarele in apa rece, chiar daca desenez la cinspe metri inaltime.

Stil

Artist neconventional

Dan Perjovschi e cunoscut pentru stilul sau neconventional, plin de umor. El deseneaza direct pe peretii muzeelor sau galeriilor. Nascut in 1961 la Sibiu, Perjovschi traieste la Bucuresti. Ilustrator al revistei „22”, artistul a expus in mai toate muzeele si galeriile de arta prestigioase din Europa. Numai in 2006, a ajuns la Frankfurt, New York, Londra, Geneva sau Barcelona. In august, impreuna cu sotia sa, Lia Perjovschi, va expune la Nasher Museum de la Duke University.

Ne puteți urmări și pe Google News