Gestioneaza-ti emotiile!

Gestioneaza-ti emotiile!

Furia creste ritmul cardiac, rusinea mareste vulnerabilitatea la stres, iar supararea cauzeaza tulburari digestive sau ameteli, avertizeaza specilistii.

Nici teama nu-ti face bine la sanatate. Aceasta ingusteaza vasele de sange, ingreuneaza respiratia si creste tensiunea musculara. Nu tipa la cei din jur cand esti nervos pentru ca vei fi si mai furios, dar nici nu te consuma fara sa spui nimic! Mai bine explica-le calm ce te-a deranjat, te sfatuiesc psihologii. Ai  mai multa incredere in tine ca sa invingi teama si fii atent mai mult la avantajele unei situatii decat la dezavantaje.

Furia. Atunci cand te enervezi, apar modificari in respiratie, vasele de sange se dilata, iar ritmul cardiac si presiunea diastolica cresc. Mai mult, furia cronica provoaca hipertensiune sau diabet, afirma cercetatorii americani.

„Emotiile negative, precum furia, stimuleaza secretia de adrenalina, ducand la cresterea tensiunii arteriale si a pulsului si la depunerea de colesterol pe vasele de sange. Pe termen lung, cresterea presiunii diastolice cauzeaza hipertensiune arteriala”, explica Luminita Iliuta, cardiolog la Institutul „C. C. Iliescu”, din cadrul Spitalului Fundeni, Bucuresti.

Totodata, furia favorizeaza contractarea muschilor, aparitia transpiratiei si stimuleaza secretia de acid gastric. „Cresterea secretiei de acid clorhidric din sucul gastric poate da inclusiv senzatia de greutate si rosatura in capul pieptului”, adauga Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica nr. 2 din Braila.

Cand esti furios, solutia este sa-ti exprimi nemultumirile, dar fara sa tipi. „Daca tipi la cel care te-a enervat, starea ta se va intensifica si vei ajunge la epuizare. Mai bine incearca sa explici ce anume te-a enervat”, spune Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center, Bucuresti. 

Rusinea. Vinovatia creste vulnerabilitatea la stres, dar si temperatura la nivelul pieptului si in obraji, sustin specialistii americani. Ca sa depasesti situatia, nu uita ca esti o persoana valoroasa, iar un comportament dintr-un anumit moment nu te caracterizeaza intru totul, te incurajeaza psihologii.

Teama. Cand ti-e teama, cresc tensiunea musculara, ritmul cardiac si presiunea sistolica. In plus, vasele de sange se ingusteaza, apar modificari in respiratie, greata, dureri abdominale, diaree si senzatia de nod in gat. „La cei cu sindrom de colon iritabil, emotiile duc la marirea numarului de contractii musculare ale intestinului, cauzand zgomote intestinale si scaune moi”, adauga Doru Gavrila.

Ca sa-ti depasesti teama, important este sa gandesti pozitiv si sa ai incredere in tine. „Daca esti anxios inaintea unei sedinte, nu o mai privi ca pe o situatie amenintatoare. Gandeste-te ca ceilalti vor fi interesati de ceea ce vei spune si ca vor avea de invatat de la tine, nu ca te vor critica. In plus, se poate ca si ei sa fie stresati din cauza prezentarii lor”, iti recomanda Bogdana Bursuc. Important este sa nu eviti situatia care iti provoaca teama, ci sa te confrunti cu ea, mai spune psihologul.

Supararea. Necazurile cauzeaza insomnii, tulburari gastrointestinale si oboseala. Totodata, pot aparea dureri de cap si ameteala, iar ritmul cardiac si presiunea sangelui cresc. „Cand esti nemultumit, identifica neaparat motivele si fa modificarile care sa-ti imbunatateasca situatia. Nu fugi de emotiile negative! Daca ai un necaz, el te poate mobiliza sa-l depasesti”, explica Bogdana Bursuc.

Sentimente pozitive

Iubirea regleaza ritmul cardiac

Iubirea si dorinta relaxeaza muschii si scad ritmul cardiac, afirma cercetatorii americani. Totodata, rasul scade presiunea sangelui si creste toleranta la durere, precum si nivelul de endorfine din creier. Cei care rad mai des fac fata mai bine stresului, completeaza psihologii.  Efecte benefice asupra sanatatii au si bucuria si placerea.

„Important este  sa traiesti aceste emotii. Oamenii au tendinta sa „stea” mai mult in emotiile negative decat in cele pozitive. Nu-ti ridica stacheta bucuriilor, deoarece acestea se vor rari”, te sfatuieste Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center, Bucuresti

Nu te izola!

Singuratatea iti taie energia

Nu te izola de ceilalti prea mult timp ca sa nu ai tulburari de somn, dureri de cap sau de stomac. In plus, singuratatea duce la scaderea poftei de mancare, la pierderea energiei si la cresterea presiunii sangelui si a nivelului hormonilor de stres. Fa-ti permanent un program, implica-te in cat mai multe activitati si, in loc sa-i astepti pe ceilalti sa te sune, ia tu initiativa. 

Ne puteți urmări și pe Google News