Romanii au cheltuit in 2006 pe produse IT de zece ori mai putini bani decat cetatenii tarilor din Europa de Vest, a anuntat Calin Mircea, analist International Data Corporation (IDC). Suma se ridica la 65 de dolari pe cap de roman, ea fiind mult mai mica decat cea de 700 de dolari cheltuita de un vestic.
„Desi in Romania se cheltuieste in IT doar a zecea parte fata de ceea ce se intampla in tarile UE, exista un potential substantial de crestere”, crede Mircea.
In tarile cu o cultura tehnologica dezvoltata oamenii cheltuiesc 70% din sumele dedicate IT-ului pe servicii software si numai 30% pe hardware. In tarile aflate in curs de dezvoltare raportul este invers, prioritate avand achizitionarea de componente si nu de programe. In ceea ce priveste achizitionarea de softuri pentru afaceri (aplicatii EAS), romanii acopera doar 5,5% din piata central-est europeana a acestor produse, estimata la peste 648 de milioane de dolari.
„Rusia, Polonia si Republica Cehia acopera pe acest segment 64% din cheltuielile din regiune, prima clasata fiind Rusia, cu putin peste 30 de procente”, a adaugat Calin Mircea. Se asteapta insa ca procentul acoperit de romani sa creasca odata cu scaderea preturilor pentru licentele de programe de afaceri si a consolidarii pozitiei furnizorilor locali.
Am fost depasiti de vecinii nostri si in ceea ce priveste valoarea pietei de IT. La noi, in 2006 aceasta a atins aproximativ 1,3 miliarde de dolari. In acelasi an, valoarea pietei de IT din Cehia se ridica la peste 3,3 miliarde de dolari, iar in Polonia la aproape 6 miliarde de dolari. Se estimeaza ca in 2007 piata autohtona va atinge 1,9 miliarde de dolari.