Cu noul sau volum, Marius Ianus iese din underground.
„Strumfii afara din fabrica!” (Editura Cartea Romaneasca, 2007) are, in pofida titlului simpatic, un aer trist. E limpede pentru oricine ii intoarce paginile ca inca tanarul autor incheie aici un capitol important al experientelor sale artistic-existentiale.
Turbulentul, iconoclastul Marius Ianus ramane in volumele anterioare: „Manifest anarhist si alte fracturi” (2000) si „Ursul din container” (2002). Cel de fata il arata intr-un format nou, respectabil, cu unele versuri bune, dar vizibil diluat poetic.
Cel care dorea sa zguduie scena societatii si a poeziei este in prezent un burghez cuminte. Nu mai apare ca un copil al strazii, ci ca un adult de interior. Are o sotie careia ii jura iubire eterna, o fetita, un loc de munca stabil si internetul pe care isi cauta, zadarnic, un spatiu de libertate individuala.
Poeziile lui recente sunt influentate „zdravan” de noile moduri de comunicare. Fracturismul a fost „epuizat”; este descoperit, in schimb, „lirismul elementar”.
Daca in prima sectiune a cartii Marius Ianus isi contempla propriul drum, notand, parca infricosat, „am scris versuri ingrozitoare”, in cea de-a doua incearca sa faca si sa desfaca in continuare itele poeziei tinere.
Se raresc concurentii, se inmultesc epigonii. Autenticitatea dispare, lasand in loc politichia literara... Ianus nu mai este acum liderul fracturistilor, e strumful-sef. Recapitularea trecutului liric e facuta cu stanjeneala, cu rusine de sine.
Vechile texte incendiare, de o intensitate insuportabila a proiectiei si a expresiei, sunt atribuite unei anumite varste si unui context istoric dat, ca si cum arta adevarata s-ar explica prin glanda si cicluri electorale: „Am scris versuri in care imi razbunam/viata, gandurile, anii care treceau,/treceau intruna...//Am scris versuri ingrozitoare/ intr-un moment al istoriei ingrozitor/incoltit de fiare imbeciloido-isterice.// Recte in societate./Cu ceauseii//(...) Am scris versurile alea/pe care nu pot sa mi le explic.//& i-am ajutat pe altii sa faca literatura.//& din chestia asta nu inteleg nimic”.
Un revoltat lobotomizat.