Rascoala bratelor de munca in China

Rascoala bratelor de munca in China

McDonald's, KFC si Pizza Hut: salarii sub nivelul minim.

Goana dupa forta de munca ieftina se intoarce impotriva catorva dintre companiile americane care au afaceri in China. Lanturile fast-food americane McDonald’s, KFC si Pizza Hut din orasul Guangzhou, din sudul Chinei, sunt luate acum la bani marunti de autoritatile chineze pentru ca, potrivit declaratiilor fostilor angajati, au platit muncitorilor salarii sub nivelul minim stabilit de lege, relateaza Reuters.

Scandalul a fost declansat saptamana trecuta de un ziar local, care a dezvaluit ca aceste companii ii platesc pe multi dintre angajatii part-time cu doar 4-5 yuani (0,52-0,65 dolari) pe ora. Salariul minim legal stabilit de autoritatile din orasul Guangzhou la inceputul acestui an pentru muncitorii care lucreaza in regim part-time este de 7,5 yuani (0,97 dolari) pe ora de munca.

Potrivit presei locale, cel mai mult au de suferit studentii, care sunt nevoiti sa munceasca pentru a-si plati studiile. Muncitorii lucreaza si fara contracte de munca.

Un student de 22 de ani a declarat, sub protectia anonimatului, ca a lucrat la un McDonald’s din Guangzhou timp de sase luni, perioada in care a castigat 5,3 yuani (0,69 dolari) pe ora.

In acelasi timp, o femeie care a absolvit recent facultatea si a lucrat la un restaurant KFC in ultimii cativa ani a afirmat ca primea si ea sub 7,5 yuani.

In provincia Guangdong, cu capitala in orasul Guangzhou, sunt 231 restaurante McDonald’s si 330 KFC si Pizza Hut. Muncitorii acestor companii au spus ca aproape 90a dintre colegii de la restaurantele unde lucreaza castiga sub salariul minim stabilit de lege. In fiecare dintre aceste restaurante sunt angajate in jur de  50 de persoane.

Americanii resping acuzatiile

Atat conducerea reprezentantei din China a McDonald’s, cat si cea a Yum Brands Inc. - proprietarul lanturilor de restaurante KFC si Pizza Hut - au respins acuzatiile privind plata salariilor sub nivelul legal aduse de Federatia Uniunii Sindicatelor din China.

Ambele companii au afirmat ca respecta legea salarizarii aflata in vigoare. „Lucram impreuna cu guvernul si comunicam cu el in vederea clarificarii legilor referitoare la studentii care lucreaza part-time”, a declarat purtatoarea de cuvant a Yum, Wang Qun. „Noi respectam cu strictete reglementarile privind angajarea in China”, adauga aceasta.

In acelasi timp, reprezentantii McDonald’s au spus ca firma lor este un „angajator responsabil”, care respecta legea si ofera oportunitati egale tuturor salariatilor.

Pentru a afla daca acuzatiile venite din partea sindicatelor au o baza reala, Biroul Muncii din provincia Guangdong a declansat, saptamana trecuta, o investigatie.

Ziarele din China nu se multumesc insa doar cu atat. Ele  suspecteaza ca asemenea practici sunt raspandite si in alte zone din tara. Principalele orase vizate sunt Beijing si Shanghai.

Fast-foodurile, luate la puricat

Intr-o prima etapa, guvernul chinez va verifica daca problema salariilor mai mici decat prevede nivelul legal s-a extins din orasul Guangzhou, capitala provinciei Guangdong, in toata zona.

Milioane de muncitori chinezi lucreaza in conditii foarte grele, uneori chiar periculoase. Multi sunt prost platiti si nu beneficiaza de o protectie a muncii corespunzatoare, mai arata agentia internationala.

Profiluri

Paradisul fast-foodurilor

Cu o economie in dezvoltare, China este o piata foarte profitabila pentru lanturile de restaurante. McDonald’s, KFC si Pizza Hut au aproape 3.000 de restaurante in China si aproximativ 200.000 de angajati. McDonald’s are in jur de 50.000 de angajati in aceasta tara si isi propune sa adauge lantului, in fiecare an, 100 de restaurante noi. In prezent, compania are 790 localuri in toata tara. Yum Brands, cuprinzand 2.000 de locatii KFC, Pizza Hut si ale unui lant de restaurante chinezesti, are peste 100.000 de angajati.

Ne puteți urmări și pe Google News