Polonia, gata sa deblocheze negocierile UE - Rusia

Polonia, gata sa deblocheze negocierile UE - Rusia

Impasul in care se afla de aproape sase luni tratativele pentru noul acord strategic dintre Uniunea Europeana (UE) si Rusia pare a fi aproape de sfarsit, dupa ce autoritatile de la Varsovia au anuntat ca sunt dispuse sa renunte la vetoul impus asupra mandatului cu care negociatorii europeni urmau sa se prezinte la discutiile cu Moscova.

Potrivit cotidianului polonez „Gazeta Wiborcza”, care citeaza diplomati europeni, Jan Tombinski, ambasadorul Varsoviei la UE, a anuntat disponibilitatea tarii sale de a ridica vetoul asupra negocierilor UE - Rusia.

Deblocarea tratativelor ar urma sa aiba loc la una dintre reuniunile ministrilor de externe din UE din aprilie, pentru ca negocierile cu Rusia sa poata incepe oficial la summitul UE - Rusia de la mijlocul lui mai.

Schimbarea de atitudine a fratilor Lech si Jaroslaw Kaczynski, gemenii care conduc Polonia ca presedintele si, respectiv, premier, ramane insa nesigura, asa cum a subliniat si Jose Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Varsovia a mai semnalat o data ca este gata sa renunte la blocajul pe care l-a impus unilateral in relatia UE cu Rusia pentru ca aprope imediat sa revina asupra anuntului. Mai mult, Moscova nu a ridicat embargoul la importurile de carne si legume poloneze - conditia ceruta de Polonia. 

Varsovia a blocat in noiembrie deschiderea tratativelor pentru noul acord de parteneriat strategic UE - Rusia, legandu-si gestul de embargoul rusesc.

In ciuda efortului de mediere al Comisiei Europene, Varsovia - care sustine ca embargoul rusesc este motivat politic - a acuzat UE ca nu este solidara cu noile tari membre si ca are o atitudine prea „moale” in relatia cu Moscova.