Testele de saliva, analizele viitorului

Testele de saliva, analizele viitorului

Hepatita, boala Alzheimer sau oreionul ar putea fi diagnosticate prin analiza proteinelor din saliva, spun cercetatorii americani.

Testele de saliva ar putea fi folosite ca analize de rutina pentru diagnosticarea unor afectiuni precum hepatita A, B si C, cancer de san, fibroza chistica, oreion sau Alzheimer, cel mai devreme in 2011, afirma cercetatorii de la Dental Research Institute at the University of California, citati de Washington Post.

Testele de saliva au avantajul major ca sunt mai usor de facut, iar diagnosticul poate fi pus intr-un timp mai scurt, pana la agravarea bolii. In prezent, testele de saliva pot depista deja cancerul de gura, in proportie de 90%, precum si unele boli autoimune. Pentru aceasta, cercetatorii au analizat o parte dintre proteinele si moleculele ARN din saliva.

In jur de 1.000 de proteine identificate in saliva

Ne puteți urmări și pe Google News

Testele de sange sau de urina ar putea fi inlocuite cu cele de saliva pentru analizele de rutina cel mai devreme in 2011, arata rezultatele unor studii realizate de cercetatori americani, prezentate recent la intalnirea anuala a International Association for Dental Research, New Orleans.

In prezent, testele de saliva pot depista cancerul de gura si unele boli autoimune precum sindromul Sjogren, afectiune in care celulele albe din sange ataca glandele salivare si lacrimale, cauzand uscarea ochilor si a gurii. Pentru a pune un diagnostic cu ajutorul salivei, specialistii trebuie sa identifice componentele lichidului.

Cercetatorii americani au identificat deja doua dintre aceste componente-cheie, proteine, in numar de 1.000, si aproximativ 3.000 de molecule ARN. 

Cancerul de gura poate fi identificat in saliva in proportie de 90% prin scanarea a cinci proteine specifice si a patru molecule de ARN, sustine David T. Wong, director la Dental Research Institute at the University of California, Los Angeles, care a colaborat cu specialisti de la U.S. National Institute of Dental and Craniofacial Research, University of California, San Francisco si Scripps Research Institute. In mod similar, un numar mic de proteine si de molecule ARN poate indica prezenta sindromului Sjogren.

Depistare precoce a bolilor Cercetatorul american David Wong si echipa lui au demonstrat deja ca aceasta metoda poate diagnostica inclusiv cancerul la gat.    „Datorita acestor mostre de saliva care se pot preleva foarte usor si care permit punerea unui diagnostic, in special pentru boli care nu se manifesta imediat, putem avea informatii inainte ca starea de sanatate a bolnavului sa se agraveze”, afirma Robert Genco, profesor de biologie orala si microbiologie la Schools of Dentistry and Medicine at the State University of New York.

Scopul cercetarilor este ca testele de saliva sa devina, intr-un timp cat mai scurt, usor de realizat in cabinetele medicilor, stomatologilor si asistentelor.

„In Romania, nu s-au facut inca teste de saliva. Probabil ca, in viitor, acestea ar putea fi utilizate si pentru diagnosticarea hepatitei. Cred totusi ca rezultatele obtinute ar fi orientative si ar trebui dublate de teste de sange”, afirma Florin Caruntu, infectionist la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals„ din Capitala.