Dominique Wolton spunea ca astazi comunicarea are ceva in comun cu politica: ambele induc parerea seducatoare ca oricine se pricepe in aceste domenii poate emite judecati, opinii, poate formula verdicte si exprima ingrijorari, scrie cu competenta Alina Bargaoanu in prefata cartii Dorinei Gutu, "Razboiul din Irak si razboiul de acasa - o campanie prezidentiala americana" aparuta la Editura Comunicarea, cu girul SNSPA.
Dorina Gutu este licentiata in istorie si filosofie, Universitatea Dunarea de Jos, Galati; doctor in teoria audiovizualului, Universitatea Nationala ATF, Bucuresti, si este profesor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice. Bursiera Fulbright la Stanford University, SUA (2004-2005), Dorin Gutu a avut sansa de a studia politica americana la ea acasa.
Subiectul cartii - ultima campanie electorala din Statele Unite, derulata in contextul razboiului din Iark si al celui impotriva terorismului - nu inceteaza sa stimuleze dezbateri aprinse, sa starneasca pasiuni, sa coabuleze.
Corina Gutu propune o lucrare ce trece de discursul de popularizare, iar autoarea reuseste sa "nu omoare" acest subiect. "Teoretic, in cursa pentru presedintie poate intra orice persoana, indiferent de sex, rasa si religie.
Practic, privind lista fostilor presedinti americani, se poate observa ca numai candidatii care au indeplinit o serie de criterii de baza au avut acces la aceasta functie: sex masculin, rasa alba si religie protestanta.
De-a lungul a trei secole, s-a constatat o singura exceptie de la aceste reguli de baza: John F. Kennedy, de religie catolica. Nicio femeie sau un candidat de culoare nu au ajuns vreodata in cursa finala. Numai doi candidati divortati (dar recasatoriti) au intrat in cursa prezidentiala (Ronald Regan, care a fost ales presedinte, si Bob Dole, care nu a avut aceasta sansa).
Cu exceptia lui Harry Truman, toti presedintii au urmat studii universitare la universitatile cele mai prestigioase din America, precum Harvard, Yale, Princeton si Stanford (considerate adevarate fabrici de politicieni de top, presedinti, senatori si guvernatori).
Cei mai multi dintre presedintii americani din secolul al XX-lea au fost de profesie avocati sau oameni de afaceri. Nu este deloc neobisnuit ca presedintii americani sa faca parte din dinastii familiale", scrie Dorina Gutu.
Cartea este o lectura obligatorie atat pentru profesionistii din domeniu, cat si pentru toti aceia care doresc sa inteleaga mai clar lumea politica actuala.