BNR lanseaza credite fara avans

BNR lanseaza credite fara avans

Banca Nationala a Romaniei a eliminat obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul creditelor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum.

Decizia a fost luata ieri in Consiliul de Administratie al BNR.

La sfarsitul anului trecut, banca centrala a publicat un proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, prin care se elimina unele restrictii impuse in prezent, printre care si avansul obligatoriu de la creditele de investitii imobiliare, de minimum 25% din valoarea locuintei sau a constructiei.

De asemenea, BNR a renuntat la cerintele obligatorii privind avansul sau garantiile aduse de persoanele fizice la creditele de consum, care reprezentau 30% din valoarea imprumutului.

Normele prudentiale privind expunerea la risc fata de persoanele fizice, introduse de banca centrala in urma cu mai mult de doi ani, au fost considerate de mai multi analisti ca ineficiente, mai ales ca, pentru creditele de consum, bancile au gasit variante de evitare a restrictiilor.

Fara restrictii de creditare

In acelasi timp, BNR a modificat modul de calcul al limitelor de indatorare pentru populatie, urmand ca fiecare banca sa stabileasca norme interne de expunere fata de clientii persoane fizice, care vor fi aprobate de directia de Supraveghere a BNR, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.

"S-a urmarit un transfer de responsabilitate si prerogative. Se trece de la reglementare la autoreglementare. O sa fie publicat un document in cateva zile, prin care o sa fie facute toate precizarile necesare", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Reglementarile de pana in prezent stabileau diferite plafoane pentru fiecare categorie de credit, cat si pentru serviciul cumulat al datoriei unei persoane fizice. Astfel, ratele lunare si toate costurile aferente unui credit de consum nu puteau depasi 30% din venitul imprumutatului sau al familiei acestuia, nivelul fiind de 35% in cazul creditelor de investitii imobiliare.

Angajamentele totale de plata lunare decurgand din contractele de credit nu puteau trece de 40% din veniturile nete ale imprumutatului sau, dupa caz, ale familiei acestuia.

De asemenea, bancie vor putea stabili pe baza criteriilor proprii categoriile de venituri considerate eligibile. Pentru fiecare categorie de venituri imprumutatorul va stabili coeficienti de ajustare in functie de gradul de certitudine si caracterul de permanenta al acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News