Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Targu Mures a aplicat in premiera mondiala o metoda moderna a transplantului cardiac.
A revolutionat tehnica transplantului cardiac prin aplicarea unei metode in premiera mondiala, este inventatorul unor valve artificiale pentru inima si a participat la organizarea Institutelor de Boli Cardiovasculare din Romania. Medicul Radu Deac este unul dintre cei mai valorosi chirurgici cardiaci din tara, avand deja 45 de ani de experienta si multe operatii in premiera nationala si mondiala. In prezent, este seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures si presedinte al Societatii Nationale de Chirurgie Cardiovasculara.
EVZ: Ati primit brevete de inventie pentru trei tipuri de valve artificiale. Prin ce se deosebeste cea mai moderna dintre acestea de alte dispozitive existente? Radu Deac: Nu este construita din materiale sintetice ori din metal, ci din tesut uman. Am folosit ca material biologic pericardul (foita care inveleste inima), am facut teste de rezistenta si, cu ajutorul unor instrumente speciale, am reusit sa construiesc aceasta valva chiar in timpul operatiilor. Nu are niciun suport artificial extern, fiind in felul acesta foarte asemanatoare cu valva naturala pe care o inlocuieste. De fapt, asa a aparut ideea acestei inventii. Natura este intotdeauna perfecta.
Acum doi ani ati realizat o interventie de transplant cardiac in premiera mondiala. Povestiti-ne. Am scurtat interventia transplantului cu o ora deoarece am descoperit o metoda prin care inima se iriga mai repede, porneste aproape imediat. Am inversat ca succesiune tehnicile clasice alte transplantului cardiac si, daca in cadrul acestora aorta, cel mai important vas al inimii, se reimplanteaza la sfarsit, eu am avut ideea sa o suturez de la inceput. Prin acest artificiu tehnic am micsorat durata operatiei cu o ora. Metoda a fost prezentata la Congresul International de Transplantare a Inimii.
Ce parere aveti despre intentia Agentiei Nationale de Transplant de a introduce acordul prezumat si in Romania? Acest tip de accord exista in toate tarile europene, numai noi suntem o exceptie. De aceea, numarul transplanturilor care salveaza viata unor bolnavi este drastic limitat in Romania si de lipsa donatorilor. Cand in durerea pierderii unui apropiat esti de acord sa ajuti alti oameni inseamna ca ai o noblete structurala pentru a gandi in acest fel. Un donator in moarte cerebrala poate salva viata mai multor bol-navi, iar ideea ca organele celui decedat vor continua sa traiasca in alt organism are darul de a mai alina durerea disparitiei celui apropiat. Ceea ce nu se stie deocamdata este ca, inclusiv in cazul introducerii acordului prezumat, familia are dreptul sa refuze prelevarea organelor celui decedat.
Pe scurt despre...
Sistemul sanitar din Romania: este mai organizat, ceva mai bine finantat, dar mentalitatile au ramas greu de schimbat Ministrul Eugen Nicolaescu: „Cred in reforma pe care a initiat-o” Pachetul de legi: poate fi imbunatatit Pacientul roman: tolerant, intelegator Spitalele din Romania: „Omul sfinteste locul!” Nu toate sunt intunecate si sumbre
CV
Radu Deac
Data nasterii: 28.02.1940
Locul nasterii: Salaj
Studii: Facultatea de Medicina si Farmacie din Cluj
Stagii in strainatate: Marea Britanie (1969-1970); SUA (1990-1992)
Pozitia actuala: seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures
Inventii: trei brevete americane pentru valve cardiace artificiale si trei brevete romanesti
Premiere medicale: 1964 - primul transplant cardiac la animal; 1983 - prima inlocuire in Romania de valva cardiaca avand valva biologica; 1999 - a participat la prima operatie de transplant cardiac din Romania si a efectuat cel de-al doilea transplant cardiac din Romania
Premii: Premiul Academiei Romane pentru cercetari in domeniul colagenului