COMANESCU: Ce vor mogulii romani

COMANESCU: Ce vor mogulii romani

Valva starnita de ultimele declaratii ale presedintelui Basescu cu privire la mogulii de presa (si nu numai) risca sa ne faca sa pierdem din vedere consecintele pe termen lung ale ofensivei media a lui Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vintu si Dan Voiculescu.

Deocamdata, Traian Basescu le-a propus, ca sa spunem asa, sa se respectabilizeze - adica sa inceapa afaceri profitabile transparente, ca o parte din imperiul media al familiei Voiculescu -,  dar „sa ia mana de pe controlul politic al tarii”.

Toate cele de mai sus, spuse la radioul public, au parut o iesire la atac a presedintelui, dar cateva elemente argumenteaza contrariul. In primul rand, insasi topica „n-aveti decat sa va vedeti de afaceri, dar lasati politica-n pace” ascunde in ea compromisul. Lui Patriciu, Vintu si Voiculescu li se promite, cu alte cuvinte, linistea economica, in schimbul neimplicarii in politica. In al treilea rand, cei trei au primit o jumatate de binecuvantare chiar de la omul care a facut din anticoruptie tema campaniei electorale, prin aproape neutra stampila „moguli”. In locul ei, Basescu ar fi putut folosi mai durul, dar mai precisul „oligarhi” sau o perifraza la vagul si insultatorul „mafioti”, care, in sine, e de nerostit.

Spuneam altundeva ca modul de a lucra cu presa al oligarhilor romani se aseamana cu Razboiul Rece. In anii ‘80, SUA au plusat financiar pana ce URSS nu a mai putut tine pasul in cursa inarmarilor. Comunistii au pierdut razboiul aproape fara ca vreun glont sa fi fost tras, din motive economice. La fel, mogulii romani si-au folosit pana acum relativ putin imperiile media pentru influenta politica, dar forta latenta a acestora a inclinat balanta.

Cei atenti la lupta anticoruptie ar trebui sa mediteze la declaratiile lui Basescu. Gloante nu s-au prea tras, dar „oligarhii” devin „moguli” si isi fac case de hartie pe Strada Respectabilitatii. Iar silozurile cu rachete raman burdusite pentru ofensiva capitalului strain, generata de intrarea in UE si de globalizare. Asta, ca sa nu mai vorbim de marginea de profit a afacerii numite presa.

Ne puteți urmări și pe Google News