SENATUL EVZ: Operatiunea "Ceata"

SENATUL EVZ: Operatiunea "Ceata"

Sorin Ionita: "Cea mai bizara chestie care se intampla in Romania de la o vreme incoace nu este lupta politica la varf intre presedinte si premier - mai sunt si alte state in regiune unde s-au petrecut episoade asemanatoare - si nici faptul ca politica trece mult inaintea actului guvernarii. "

Daca nu suntem naivi, acest din urma simptom este mai curand regula decat exceptia, in special in noile democratii.

De asemenea, nicio eventuala instabilitate a cabinetelor n-ar fi de speriat: Estonia, unul dintre cele mai bine guvernate state din zona noastra, acoperita cu laude de toata Europa, a avut dupa 1990 guverne cu o medie de viata de 1,8 ani, iar perioada medie de supravietuire in functie a ministrilor luati unul cate unul a fost si mai scurta.

Nu, lucrul unic la noi este ca niciun scandal nu rezolva nimic, niciodata: dupa izbucnire si o faza de isterie publica acuta, la care diversi actori cu agenda declarata (din politica) sau nedeclarata (din presa) contribuie din plin, urmeaza un platou de amenintari si solutii ce par sa se schiteze, apoi vine un val de diversiuni care muta atentia publica in alta parte, iar lucrurile se repeta la nesfarsit. Trece un an, trec doi, si nu te lamuresti deloc ce a fost in chestiunea X sau care sa fie deznodamantul precedentului scandal: ori la bal, ori la spital. Ajungi sa crezi ca tocmai asta este marea arta a politicianului roman: aceea de a ingropa totul intr-o balta vascoasa de proceduri, amanari si replici „ba pe-a ma-tii”.

Luati de exemplu procedura de suspendare a presedintelui Basescu. Se vor face curand doua luni de cand opozitia a pornit pe un drum ce parea limpede: va face o sesizare la Curtea Constitutionala, va urma un vot in parlament, apoi se va trece la referendum. Intre timp, sesizarea s-a transformat in brosura programatica ce se discuta la simpozioane, iar pe marginea ei au aparut dispute, interpretari si variante.

Ea s-a trimis la Curte - sau nu s-a trimis chiar in forma finala, depinde pe cine intrebi - iar parlamentul nu se stie daca va vota ceva si cand. S-a constituit si o comisie parlamentara „tip Nixon”, zice dl Geoana, semn ca bolovanosii Iliescu si Iorgovan si-au dat in petic cu ideea lor de a-i administra o corectie politica popularului Basescu, iar strategia care va avea castig de cauza e cea propusa de mult mai alunecosii Voiculescu si Ponta. Ideea este ca e periculos sa mergi la vot, in parlament sau la referendum, pentru ca ala are darul de a separa apele si se poate si pierde. Asa ca trebuie permanentizata actiunea de redactare a capetelor de acuzare si mutata toata garagata la televizor. Daca se poate, pe vreo sase luni de aici inainte.

Am putea numi aceasta inteligenta miscare a opozitiei - care, cu contributia punctuala a PNL, este de fapt puternic majoritara - operatiunea Ceata. Ea are ca scop sa nauceasca lumea de cap pana nu se mai intelege nimic. Va fi sau nu vot in parlament dupa ce Curtea Constitutionala isi va da avizul, sau decizia va fi sa mai stam, sa mai studiem in Comisia Nixon ce nelegiuiri istorice a comis Basescu? Nu stim, nimeni n-a precizat, iar presa nu intreaba. (In plus, ce Comisie Nixon, ca in SUA Congresul numeste un procuror independent care conduce ancheta, iar odata lansata procedura, aceasta nu se mai intoarce din drum dupa cum vor unul si altul).

Va depune Voiculescu motiune de cenzura zilele astea, fiindca premierul nu a demis-o pe Macovei, cum au promis conservatorii nu mai departe de saptamana trecuta? Sustin partidele sau nu ideea votului uninominal? In afara de UDMR, toata lumea zice da in gura mare, dar parca ii vad cum se pregatesc sa ingroape si asta intr-o Comisie Nixon.

In fine, daca mi se scuza insistenta, mai facem alegeri europene pe 13 mai cum era vorba, adica peste fix trei luni, sau nu mai facem? N-am inteles din declaratiile dlui Bogdan Olteanu, al treilea om in stat, care e de fapt motivul pentru care a revenit asupra acestei decizii deja luate de premier (sau nu, conceptul de „decizie” fiind unul fluid in actuala guvernare), deoarece legile care ar crea o incompatibilitate intre diverse referendumuri si alegerile europene n-au intrat inca in vigoare.

Si, in general, mai tinem alegeri de vreun fel in tara asta, sau le vom inlocui printr-o hotarare de ultim moment cu un tele-sondaj de opinie organizat de diverse televiziuni private, moderat de niste baieti veseli cu dosar la CNSAS si doi-trei fosti ministri aflati sub ancheta penala, ca sa scutim banii publici?

Ne puteți urmări și pe Google News