Culturi ca la Marea Mediterana

Culturi ca la Marea Mediterana

In Banat, salata a crescut sub cerul liber, fara a mai avea nevoie de sere sau solarii. Luna martie s-a mutat in februarie!

Incalzirea globala a dat peste cap ciclul biologic al plantelor. Pietele din Timisoara sunt pline de ofertanti de salata si ceapa verde. Daca anii trecuti, salata si ceapa verde se plantau in sere si apucau sa creasca abia in martie-aprilie, acum acestea au aparut fara sa aiba nevoie de ingrijiri speciale. Temperaturile ridicate au ajutat plantele sa se dezvolte sub cerul liber, cu aproape o luna mai devreme. Paul Parsan, seful Directiei pentru Agricultura Timis, spune ca agronomii institutiei au fost surprinsi de evolutia timpurie a acestei plante. „Pentru salata, vremea a fost de data aceasta mult mai favorabila. Este un lucru foarte bun, ca incep mai repede sa apara primele legume. Cum au aparut salatele, vor aparea cu siguranta si alte plante. Motivul este iarna foarte calduroasa. Oamenii pe la tara n-au avut decat sa planteze salatele, si plantele au crescut fara solarii sau folii, fara probleme. Cei mai multi le-au lasat sub cerul liber, in soare si, spre deosebire de alti ani, nu s-au mai folosit serele, pentru ca, din cauza caldurii, plantele s-au dezvoltat mai bine libere”, explica seful Directiei Agricole.

Producatorii se bucura

Iarna aceasta, in Banat a nins foarte putin, iar din cauza temperaturilor ridicate zapada nu a tinut mai mult de doua-trei zile. In satul Chizatau, familia Balint se pregateste sa iasa cu salata la piata. Ei au plantat trei hectare, iar acum capatanile au aproape 20 de centimetri diametru. „Cultivam salata de sase ani, dar in niciunul n-am avut recolta in februarie”, explica baiatul familiei, Marius Balint. Nu numai salata verde a crescut de timpuriu, ci si alte plante, de exemplu, ceapa si usturoiul. Pentru acestea, cunoscute ca fiind extrem de sensibile, cultivatorii au luat insa cateva masuri speciale si le-au irigat, mai ales ca ploile n-au fost suficiente.

In plus, in Banat pomii frunctiferi au mugurii gata sa plezneasca. Inginerii agronomi atrag atentia ca anul acesta au inflorit timpuriu si alunii, iar daca nu va veni vreun inghet sunt sanse ca momentul recoltei sa se consume mai devreme in vestul tarii.

Abundenta pe tarabe

Toate pietele din oras sunt incarcate in oferte de plante care, anii trecuti, erau considerate trufandale in aceasta perioada. „Am plantat salata de toamna in strat, nu in sera cum faceam in alti ani, pentru ca am avut ceva probleme cu ea si n-am mai apucat sa o reparam. Pot spune ca am riscat. Am pus salata si nici macar nu am acoperit-o cu folie, dar a iesit foarte frumoasa. Acum, e numai buna de cules.

Parca nu-mi vine sa cred, tinand cont ca in alti ani iesea abia pe la sfarsitul lui martie”, ne-a declarat timisoreanca Georgeta Ardereanu. La ora actuala, capatana de salata se vinde cu 1 leu.

Studii despre incalzirea globala

Autoritatile timisorene de protectie a mediului sustin ca e imperativ sa se realizeze studii in zona, pentru ca incalzirea globala incepe sa modifice flora. Specialistii de la Garda de Mediu Timis sustin ca, in ultimul deceniu, in Banat au inceput sa apara plante cu specific mediteranean. „In timp ce castanii si mestecenii din Banat tind sa se usuce, liliacul mediteranean infloreste de doua ori pe an”, spune Marian Eperies, seful Garzii de Mediu Timis.

Opinie

Specialistii explica fenomenul

Profesorul universitar doctor Viorel Berar, de la Catedra de legumicultura generala din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului, spune ca, din cauza vremii, ciclul de dezvoltare al salatei a fost devansat. „In legumicultura, culturile care au fost practicate peste iarna au vegetat mai bine, din cauza caldurii. Salata nu face exceptie, de aceea o si gasim asa din abundenta pe piata”, a explicat profesorul. El a mai precizat ca timpul de crestere al acestor plante a fost devansat cu aproape o luna.

Seful Directiei Agricole Timis, Paul Parsan, sustine ca aceasta aparitie timpurie a salatei este un adevarat fenomen local, fara precedent. Anii trecuti, salata verde ajungea pe tarabele pietarilor abia pe la sfarsitul lunii martie sau in aprilie. „Crescand bine in mediul ei, n-a avut nevoie de ingrasaminte. Oricine o gusta constata ca are un gust foarte bun, net diferit de cele de import”, sustine Parsan.

Ne puteți urmări și pe Google News