Rusia, China si India cauta pozitii comune pentru a contracara rolul dominant al SUA in solutionarea problemelor mondiale.
India, China si Rusia sunt pe cale sa consolideze un parteneriat gigantic, menit sa contrabalanseze puterea economica si politica a Statelor Unite, dominante pe plan mondial dupa incheierea Razboiului Rece.
Cele trei tari detin in total 40% din populatia lumii, o cincime din economia mondiala si mai bine de jumatate din armamentul nuclear. Ca element comun, cei trei "giganti" au economii in plin avant si ambitia de a obtine un rol mai important pe scena internationala, noteaza cotidianul britanic "The Times".
Ministrii de externe din cele trei tari s-au reunit ieri, la Delhi, pentru a discuta modalitatile de creare a unei "lumi democratice multipolare". Este a doua intalnire tripartita pe acest subiect in ultimii doi ani.
Ea survine, totodata, dupa reuniunea fara precedent a liderilor celor trei tari, Manmohan Singh, Hu Jintao si Vladimir Putin, cu ocazia summit-ului G8 din iulie, anul trecut.
Ca o aparenta coincidenta, intalnirea are loc la patru zile dupa ce presedintele rus, Vladimir Putin, i-a socat pe oficialii occidentali cu o serie de declaratii extrem de critice la adresa politicii externe a Statelor Unite, in cadrul unei conferinte asupra securitatii, de la München.
Ministrii de externe Pranab Mukherjee, Li Zhao Xing si Serghei Lavrov au tinut sa precizeze ca reuniunea nu trebuie privita ca o alianta impotriva Statelor Unite. "Dimpotriva, este menita sa promoveze armonia si intelegerea pe plan international", se arata in declaratia comuna a celor trei.
Toate problemele arzatoare, pe ordinea de zi Agenda reuniunii a acoperit discutii extinse, plecand de la Iran, Irak, Afganistan, Orientul Mijlociu si Coreea de Nord si pana la subiecte precum securitatea energetica, nonproliferarea nucleara si comertul.
Totusi, comenteaza "The Times", reuniunea a avut un mesaj subinteles destul de clar: cum poate fi folosita puterea economica si politica pentru a impiedica Washingtonul sa-si atribuie unilateral rezolvarea acestor probleme.
Mediile diplomatice apreciaza insa ca este inca prematur sa se vorbeasca despre o axa strategica intre cele trei tari, care deocamdata au mai multe legaturi cu Occidentul decat intre ele.
Toate cele trei mari puteri isi manifesta opozitia fata de o eventuala interventie militara americana in Iran. Niciuna nu-si doreste un Iran inarmat nuclear, insa Rusia vinde tehnologie nucleara Teheranului, in timp ce India si China au nevoie de gazul iranian.
CONVRERGENTE
Istorii separate, interese comune pe scena internationala actuala India a fost apropiata Moscovei in perioada sovietica, insa si-a stabilit ulterior relatii solide cu Washingtonul. Relatiile Chinei au fost afectate de razboiul frontalier cu India, din 1962, si cu URSS, in 1969, dar si de vanzarile de arme catre Pakistan.
Rusia pare mult mai hotarata decat India si China sa se ia la tranta cu hegemonia americana. S-a produs insa o convergenta de interese, odata ce toate cele trei tari au inceput sa treaca de la economia centralizata la economia de piata. Inca din 2003 au descoperit o viitoare zona comuna de interese, condamnand interventia americana din Irak.
Un alt subiect foarte important este energia. India si China tanjesc dupa petrolul si gazele naturale ale Rusiei, in timp ce Moscova este ingrijorata de dependenta sa de pietele occidentale.