In anii ‘70-’80, Ceausescu dadea indicatii pretioase tinerilor si asupra modului in care trebuiau sa-si petreaca timpul liber.
Sesizat de organele de partid si de securitate asupra modului in care tinerii petrec pana dimineata in cluburi, baruri si camine culturale din Capitala incheierea anului scolar, Ceausescu cheama la raport conducerea UTC-ului si ii prezinta "descompunerea morala a tineretului", care avea loc chiar in preajma Congresului al X-lea al UTC.
Denaturarea caracterului si a "spiritului studentesc" Intr-o sedinta cu activul Biroului CC al UTC si al Biroului UASCR din 3 iunie 1975, Ceausescu cerea conducerii UTC sa se treaca la reorganizarea tuturor festivitatilor si programelor de incheiere a anului de invatamant in care sa fie complet excluse bauturile alcoolice:
"Nu stiu cum s-a ajuns la denaturarea caracterului pe care il aveau festivitatile de incheiere a anului de invatamant care trebuie sa fie o sarbatoare de incheiere cu directorul scolii, cu decanul, ca o festivitate cultural-artistica si, desigur, in cadrul scolii, urmata de dans, asa cum erau si inainte atat in Romania, cat si in alte tari, dar care acum s-au transformat in petreceri care nu au nimic cu normele de etica si echitate socialista".
Banchete deocheate Primul-secretar al CC al UTC, Ion Traian Stefanescu, isi face autocritica si promite ca va lua masuri pentru intarirea muncii politice in taberele scolare si in organizatiile UTC din alimentatia publica: "Traditia aceasta cu banchetele s-a creat in timp, insa noi suntem vinovati ca nu am luat pozitie. (...) Am revazut toate toate programele de vacanta pentru intarirea muncii politice in tabere".
Dupa aceasta sedinta, articolele de presa de infierare a petrecaretilor din cluburi si baruri se vor intensifica cu sprijinul ziaristilor comunisti de la "Scanteia" si "Scanteia tineretului", care efectuau raiduri-ancheta alaturi de activistii Comitetului municipal Bucuresti al PCR si UTC.
Zece ani mai tarziu, ianuarie 1985, intr-o sedinta a CPEx al CC al PCR se hotara ca "toate restaurantele si alte unitati de acest fel sa se inchida cel mai tarziu la ora 21.00".
Serbari transformate in nationalism grotesc PCR-ul avea sa "stranga surubul" implicandu-se din ce in ce mai mult in actiunea de reeducare a tineretului in taberele scolare si festivalurile/cenaclurile organizate de CC al UTC, UASCR si CNOP (singurele supape unde tinerii talentati se puteau afirma), manifestari la care se urmarea intarirea, de la an la an, a cultului personalitatii si a nationalismului grotesc ("Cenaclul Flacara", "Serbarile Scanteii tineretului", "Festivalul Primaverii", "Festivalul artei si creatiei studentesti" s.a.m.d.).
Instruire "In spirit revolutionar" Daca in 1975 Traian Ion Stefanescu (prim-secretar al CC al UTC) isi facea autocritica in fata activului Biroului CC al UTC, cu un an inainte, in 1974, intr-o nota trimisa institutiilor de invatamant, stabilea numarul elevilor si studentilor care aveau sa mearga pe perioada vacantei de vara in tabere.
Cantece si tabere patriotice
In cadrul "actiunilor politico-educative" si "metodice" din aceste tabere se punea accent pe orientarea "corespunzatoare a activitatii specifice desfasurate de tinerii respectivi". Astfel, erau organizate dezbateri, expuneri si chiar intalniri cu activisti de partid. O deosebita importanta se dadea taberei de creatie, in care problemele creatiei artistice erau dezbatute "in spirit militant, revolutionar".
Prin programul propus de conducerea de partid se asigura ca "fiecare tabara constituie o unitate organizatorica, in care tinerii sa desfasoare multiple actiuni politice, educative, cultural-artistice, de invatare a cantecelor revolutionare si patriotice". Nu mai putin de 24.375 de studenti au participat in acel an la taberele organizate de secretariatul CC al UTC.