Regizorii asteapta primavara sa-si faca filmele

Regizorii asteapta primavara sa-si faca filmele

Asteptarea rezultatelor la contestatiile depuse pentru proiectele de film din competitia Centrului National al Cine-matografiei (CNC) din decembrie tine deschisa dezbaterea legata de modificarea concursului.

Din cele aproape 130 de proiecte respinse, 27 au fost supuse din nou jurizarii de catre o comisie de cinci membri, numita de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

Potrivit regulamentului, raspunsul la contestatii ar trebui dat in termen de maximum 30 de zile de la depunere. Pentru ca ultima cerere a fost inregistrata pe 24 ianuarie, solutiile la toate contestatiile ar trebui facute publice pe 24 februarie. In lipsa altor mijloace de finantare, regizorii isi pun speranta in urmatorul concurs, din aprilie.

Daneliuc, respins a doua oara

Regizorul Mircea Daneliuc si-a primit deja raspunsul: „Mi s-a trimis oficial ca nu se poate modifica rezultatul concursului, pentru ca s-a procedat legal si corect”, a spus Daneliuc, care a incercat sa obtina finantare pentru lungmetrajul „Dante si Doamna de Fier”.  In jurul datei de 15 februarie, si casa de productie HI Film Productions ar trebui sa afle ce filme i-au trecut de juriu. A

da Solomon, directorul casei de productie, a depus contestatii pentru patru proiecte: scurtmetrajul „Testimonial” si lungmetrajul de debut „Principii de viata”, ambele in regia lui Radu Jude, „Noaptea cand...”, in regia lui Florin Serban, si documentarul „A fost odata un emigrant”, al Terezei Barta. Nici MediaPro Pictures - care a contestat notele date proiectelor „Ceva bun de la viata” al lui Dan Pita, „Pe proprie raspundere”, in regia lui Filip Renc, si „Sunetul strazii” al lui Sebastian Voinea - n-a primit inca decizia comisiei. Au mai cerut reanalizarea proiectelor, printre altii, Dumitru Budrala, pentru documentarul „Ultimul drum”, Ovidiu Georgescu pentru „Acvariul domnului U”, Corneliu Gheorghita, cu „Domnul de la curte”, si Mircea Popovici, pentru filmul de debut „64”.

„Secretizarea e o ipocrizie”

Intre timp, ministrul Adrian Iorgulescu propune schimbari in regulamentul concursului CNC, dar nu si in Legea Cinematografiei. „Eu cred ca legea, asa cum este, e functionala. Regulamentul concursului poate sa fie schimbat si chiar vreau sa fac o dezbatere, sa ma intalnesc cu regizorii si cu uniunile de creatie, cu cei de la CNC si poate gasim o formula imbunatatita”, a declarat ministrul marti, intr-o conferinta de presa. Desi aceasta miscare ar afecta probabil calitatea concursului, Iorgulescu s-a aratat dispus sa coboare nota de trecere pentru scenarii de la 7 la 6, „daca asta se doreste”. Regizorii vor sa se „umble” insa la partea cu secretizarea juriului si a proiectelor.

„Secretizarea e o ipocrizie, pentru ca toata lumea stie cine face parte din juriu si cine a depus scenarii, dar se pastreaza iluzia”, este de parere Mircea Daneliuc.

In urma concursului CNC din decembrie vor fi finantate 41 de proiecte cinematografice, cu circa 28 milioane de lei. Competitia a iscat un scandal fara precedent, dupa ce proiectele unor cineasti apreciati - Cristi Puiu, Thomas Ciulei, Radu Jude, Dumitru Budrala - au fost respinse.

Ne puteți urmări și pe Google News