Diferentele dintre femei si barbati sunt date de modurile distincte in care functioneaza creierul.
Creierul femeilor difera de cel al barbatilor. De aici, neintelegerile. Femeile sunt mai vorbarete si pun pret mai mare pe comunicare si pe intretinerea relatiilor, in timp ce barbatii au obiceiul sa treaca direct la actiune, motivati de un scop anume. Diferentele dintre barbati si femei se pot vedea inca de la nastere, sustin expertii americani citati de publicatia "The Sunday Times".
Creierul barbatilor - mai mare, neuronii femeilor - mai densi Nucleul celulelor din creierul femeilor este de opt ori mai mare decat la barbati. In plus, creierul barbatilor este cu aproximativ 15a mai mare decat la femei, dar la ele neuronii din creier sunt mai densi.
Potrivit ultimelor studii, creierul barbatilor are in plus doua miliarde de neuroni, dar la femei cantitatea de substanta din care sunt alcatuite dendritele, axonii si sinapsele este mai mare, ceea ce inseamna ca celulele din creier comunica mai bine intre ele.
Emotiile activeaza ambele emisfere din creierul femeilor, in timp ce la barbati doar emisfera dreapta. Asa se explica de ce femeile isi exprima emotiile verbal si de ce au tendinta sa intretina relatiile, in timp ce barbatii sunt mai interesati sa actioneze, concentrandu-se pe scop.
Barbatii dezvolta trasaturi precum agresivitatea si au simtul competitiei foarte dezvoltat. Acestea sunt strans legate de nivelul de testosteron. In schimb, femeia exceleaza in exprimare si in mentinerea relatiilor. Un studiu recent arata ca femeile spun in jur de 20.000 de cuvinte pe zi, in timp ce barbatii doar 7.000.
Hormonii si comportamentul O alta diferenta intre sexe este ca fetele sunt mai interesate decat baietii sa construiasca relatii pe termen lung. Acest lucru este pus in evidenta inca de la nastere, cand fetele mentin contactul vizual mai mult timp decat baietii.
Mai mult decat atat, fetele au, de mici, o memorie vizuala mai buna decat baietii. In plus, fetele sunt de doua ori mai receptive decat baietii la vorbele mamei. Pe de alta parte, baietii sunt mult mai dispusi decat fetele sa-si asume riscuri.
Neuropsihologul Doreen Kimura a identificat o legatura intre asimetria corpului si comportamentele diferite ale barbatilor si femeilor, explicate prin variatiile hormonale.
Potrivit specialistului, barbatii cu testiculul drept si femeile cu sanul drept mai mari tind sa dezvolte un comportament preponderent masculin. Daca, in schimb, testiculul si sanul stang sunt mai mari, comportamentul este mai apropiat de cel feminin.
Orientarea sexuala ar putea avea explicatii genetice sau biologice. Potrivit ultimelor studii, homosexualitatea se mosteneste, ceea ce inseamna ca a fi homosexual sau heterosexual este la fel de natural ca a avea parul ondulat sau drept.
Zona din hipotalamus, denumita INAH-3, are aceeasi dimensiune la femei si la barbatii homosexuali si este de doua ori mai mare la barbatii heterosexuali. Homosexualii au un numar mai mic de neuroni in INAH-3 decat heterosexualii, dar mai mare decat femeile.
RAZBOIUL MINTILOR
Barbatii cauta senzatii puternice
> Sunt mai buni la sah;
> Vad intregul;
> Sunt mai interesati de obiecte;
> Au emisfera dreapta mai mare decat cea stanga;
> Aud mai bine cu urechea dreapta;
> Rezolva probleme de matematica fara sa vorbeasca;
> Fac usor mai multe lucruri deodata;
> Folosesc mai putin contactul vizual;
> Se concentreaza mai putin timp;
> Cauta mai mult senzatiile puternice;
> Reactioneaza incet la frica;
> Prescolarilor de sex masculin le trebuie 36 de secunde sa-si ia la revedere; Femeile sunt mai atente la detalii
> Invata mai repede limbi straine;
> Mai interesate de oameni si chipuri;
> Emisfera stanga este mai mare decat cea dreapta;
> Asculta in mod egal cu ambele urechi;
> Tind sa vorbeasca in timp ce rezolva probleme de matematica;
> Fac greu mai multe lucruri deodata;
> Folosesc mai mult contactul vizual;
> Se concentreaza mai mult timp;
> Cauta mai putin senzatiile tari;
> Sunt mai tolerante la teama pe termen lung;
> Sunt atente la detalii;
> Prescolarilor de sex feminin le trebuie 96 de secunde sa-si ia ramas bun.