TEHNICA DE TOP: Capsula care investigheaza intestinul subtire

TEHNICA DE TOP: Capsula care investigheaza intestinul subtire

Sangerarile intestinale de origine necunoscuta, boala celiaca sau complicatiile de reflux gastroesofagian se pot diagnostica mult mai corect cu ajutorul videocapsulei PillCam SB.

Aceasta metoda de investigare, disponibila si in sapte spitale de la noi, face ceea ce alte proceduri traditionale de explorare a tubului digestiv nu fac: vizualizeaza intestinul subtire. Capsula contine o camera video minuscula. Ea este inghitita de pacient si apoi propulsata de-a lungul intestinului, unde capteaza doua imagini pe secunda.

Acestea sunt transmise prin unde radio catre un aparat de inregistrare. Camera are un camp de vizualizare de 140 de grade. Dupa ce inregistrarile sunt preluate de un computer, sunt prelucrate in imagini video. Capsula este eliminata pe cale naturala, fara posibilitatea de a fi refolosita.

Aceasta metoda de investigare se recomanda in sangerarile intestinale de cauza necunoscuta, in suspiciunile de boala Crohn, in evaluarea bolii celiace, in tumori ale intestinului subtire si in monitorizarea si supravegherea polipilor in sindromul de polipoza familiala. „Sunt medici special pregatiti in cateva spitale din tara care folosesc acesta metoda de investigare, iar capsulele sunt cumparate de spitalele respective in limita unui fond alocat”, explica specialistul companiei Sofmedica, reprezentatul acestei tehnologii la noi.

Spitalele din Romania unde se fac astfel de proceduri sunt: Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi (aici s-a inregistrat si premiera pentru Romania), Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucuresti, Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” Bucuresti, Spitalul Judetean Timisoara, Spitalul de Adulti Cluj-Napoca, Spitalul Elias Bucuresti si Spitalul Colentina din Capitala.

Ne puteți urmări și pe Google News