Patriciu - Tariceanu, o prietenie de 17 ani

Patriciu - Tariceanu, o prietenie de 17 ani

Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si magnatul Dinu Patriciu sunt prieteni de peste 17 ani, relatie recunoscuta de premier inclusiv in Parlamentul Romaniei.

Patriciu este cel alaturi de care actualul prim-ministru a intrat in politica incepand cu 1990, dar si un mai vechi partener de afaceri. In 1990, la 25 iulie, tinerii liberali de atunci Calin Popescu-Tariceanu, Dinu Patriciu, Viorel Catarama si Horia Rusu formau impreuna PNL-Aripa Tanara (PNL-AT).

Formatiunea condusa de Dinu Patriciu a marcat prima mare ruptura din PNL. Tot alaturi de afaceristul cu petrol, Tariceanu revenea in 1993 in PNL, ca sa ajunga vicepresedinte pana in 2004 si, ulterior, presedinte.

Dincolo de relatia politica, i-a legat parteneriatul de afaceri. Administrator la Rompetrol, din 2003 pana in 2004, Calin Popescu-Tariceanu devine in 2004 si actionar la compania magnatului. In campania electorala insa, liderul liberal a facut tot posibilul sa evite legarea numelui sau de gruparea Patriciu.

Tot pentru a elimina suspiciunile, premierul si-a vandut, in decembrie 2004, pachetul de actiuni la Rompetrol, in valoare de 6,25 miliarde de lei. Afacerea i-a adus, dupa propriile declaratii, un profit de cateva sute de mii de euro.

Dinu Patriciu a fost pomenit de Traian Basescu ca fiind unul dintre oamenii care i-au schimbat premierului decizia de a demisiona in 2005 si de a provoca alegeri anticipate.

Premierul, magnatul si "petro-liberalii"

Oricat a incercat premierul sa se detaseze in planul imaginii de relatia cu magnatul, in PNL, oamenii lui Tariceanu au ramas, deopotriva, si ai lui Patriciu.

Pana sa ajunga viceprimar, Ludovic Orban a administrat firma Rominserv, membra a grupului Rompetrol. La randul sau, vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a fost membru al Consiliului de Administratie al Rompetrol in perioada 2003-2004, cand actualul premier administra compania.

Alaturi de Tariceanu si Melescanu, liberalii Dan Radu Rusanu si Crin Antonescu au figurat ani la rand in comitetul director al Fundatiei Institutul pentru Libera Initiativa (ILI) sponsorizata de Patriciu si implicata in finantarea campaniei electorale locale a PNL.

Ciuvica ataca

"Udrea a incalcat regula bunului-simt"

La preluarea functiei de sefa de cabinet a presedintelui Traian Basescu, Elena Udrea a semnat un acord de loialitate fata de seful statului. Ea ne-a declarat ieri ca acest acord nu se referea la pastrarea confidentialitatii. "Am semnat o declaratie de loialite, care nu era legata de aceasta speta", ne-a spus Udrea.

Fostul sef de cabinet al lui Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica, crede ca Elena Udrea nu a incalcat nicio lege, ci doar o regula nescrisa a "bunului-simt", povestind despre biletel.

"Nu ma pot pronunta, s-au schimbat multe reguli de cand am plecat eu de la Cotroceni. Dar, pentru un director de cabinet, pastrarea confidentialitatii lucrurilor pe care le vede in timpul serviciului este o lege nescrisa. Regulile nescrise ale bunului-simt ii spun sa nu povesteasca ce s-a intamplat la Cotroceni cand era sefa de cabinet", a spus Ciuvica. (Laura Gafencu)

Replica

Dinu Patriciu: "E o comedie"

Omul de afaceri Dinu Patriciu se declara strain de povestea scrisorii amintite de Elena Udrea. "E o comedie. Precum "Scrisoarea pierduta"", a comentat magnatul intr-o interventie televizata la Realitatea TV. Patriciu a adaugat ca n-are cunostinta sa se fi trimis un astfel de bilet in favoarea sa si a profitat de context pentru a improspata conflictul cu Traian Basescu.

Afaceristul i-a facut presedintelui urari de "memorie ceva mai consistenta" si a strecurat aluzii legate de luciditatea sa la acel moment. "Cand ai aruncat cu hartiile dupa o secretara - nu stiu care era starea domniei sale cand a facut acest gest, pentru ca -nu se poate ca in stare de trezie sa arunci cu hartiile prin birou -, in orice caz, ar trebui sa isi aminteasca de acel moment", a conchis Patriciu.

Ne puteți urmări și pe Google News