Va raspunde Paula Irimia.
DA SAU NU? Suferinta morala a copilului este un indiciu ca ar trebui sa fie vazut de un psiholog.Daca micutul are o schimbare brusca de atitudine sau un comportament care va atrage atentia si pare sa-i stagneze dezvoltarea, ar trebui sa va faceti griji. Cand este nefericit si se izoleaza, nu vrea sa comunice, are frici, cosmaruri, insomnii, accese agresive este momentul sa intrati in alerta.
Psihologul este licentiat in psihologie. El nu prescrie medicamente. Este format intr-o cunoastere aprofundata a psihologiei generale si a testelor psihologice. Psihologul poate fi si psihoterapeut. Pentru a avea aceasta competenta s-a format suplimentar intr-o anumita abordare psihoterapeutica.
Psihoterapia este, pe scurt, „o forma de tratament fara medicamente”, bazata pe stabilirea unei relatii speciale de comunicare intre psihoterapeut si beneficiarul psihoterapiei, in special verbala. Scopul psihoterapiei este de a trata dificultatile psihologice ale celui aflat intr-un impas, ghidandu-l spre a descoperi noi posibilitati de adaptare psihosociala. Pentru parinti e dificil sa admita ca exista situatii in care nu-si pot ajuta copilul, ca nu gasesc raspunsuri la toate problemele. Trebuie ca ei sa accepte ideea ca unele lucruri sunt prea greu de spus tatalui sau mamei si mai usor de comunicat unei persoane din exterior.