Rock’n’roll cu „Shaky“

Rock’n’roll cu „Shaky“

Starul britanic Shakin’ Stevens promite „show-uri interesante“ în România.

Cântăreţul britanic Shakin’ Stevens, însoţit de o echipă de 15 persoane, muzicieni şi manageri de turneu, a ajuns ieri după-amiază în România. Artistul, care a venit direct din Marea Britanie, a fost cazat la un hotel de cinci stele din Bucureşti, unde va rămâne până mâine, când va porni spre Timişoara. Shakin’ Stevens va susţine un concert astăzi, la Sala Polivalentă din Bucureşti, iar joi, 20 decembrie, are programat un spectacol la Sala Olimpia din Timişoara. Ambele concerte încep de la ora 20.00. Ca mai toţi artiştii care au ajuns în ultima vreme în România, şi Shakin’ Stevens şi-a programat o vizită la Casa Poporului, spune că nu vrea să rateze Muzeul Naţional de Artă şi, pentru că tot este perioada Crăciunului, şi-a propus să încerce câteva dintre tentaţiile locale, începând de la sarmăluţe şi piftie până la plăcinte şi cozonac. Fără a renunţa, însă, la micile sale „plăceri“, de la ouă de prepeliţă, somon cu ghimbir, până la creveţi, câteva delicatese pe care le-a cerut prin contractul cu organizatorii români. Cele două concerte din România fac parte din turneul internaţional de promovare a celui mai recent album al artistului, „Now Listen“, lansat în primăvara acestui an. Cu 39 de hituri, dintre care 37 consecutive, Shakin’ Stevens este cunoscut pentru piese ca „Marie, Marie“, „Oh Julie“, „Cry Just A Little Bit“, „A Letter To You“ sau „Because I Love You“. EVZ: Pentru prima oară în România la mai bine de 35 de ani de la lansarea pe piaţa muzicală şi la 25 de ani de la apogeul carierei dv... Shakin’ Stevens: Va fi o experienţă nouă, sper din tot sufletul că publicul din România va aprecia spectacolul. Oricum, oferta este interesantă, voi cânta hiturile mele, piese care sunt cunoscute în întreaga lume, câteva piese de pe noul meu album, „Now Listen“, pe care l-am lansat chiar anul acesta, de asemenea câteva piese care nu au fost înregistrate niciodată pe un album. O să fiu ajutat pe scenă de o întreagă trupă, cu pianist, bass, trompetă, saxofon şi muzicuţă, doi chitarişti, backing vocals şi un vocal gospel. Pe scenă voi fi şi eu, desigur.

E o perioadă destul de încărcată pentru mine. Am terminat nu de mult un turneu în Danemarca şi pregătesc acum patru spectacole în Birmingham, în Marea Britanie. O să fim în România pentru aceste două concerte, după care mergem direct în Irlanda pentru câteva show-uri de televiziune, urmate de un mare concert de caritate, tot în Anglia. Chiar de Anul Nou avem programat un mare concert în Cracovia, Polonia, unde se vor face înregistrări pentru o emisiune de televiziune locală, dar vom avea şi peste 100.000 de spectatori la concert. Mi-ar fi plăcut să înţeleg mai mult din România, dar probabil că asta este condiţia unui artist, nu apucăm niciodată să vedem cine ştie ce din ţările în care programăm spectacole. Doar ce apucăm, printre picături, între spectacole. Cine ştie, poate voi avea timp de călătorii prin România altădată. Despre „Epoca de Aur“ a muzicii din anii ’60, care, de altfel, v-a şi format ca artist...? Am fost mezinul într-o familie cu 13 copii şi am crescut cu muzica pe care o ascultau sau o cântau fraţii mei. Oricum, generaţiile de muzicieni se influenţează între ele, este absurd să-ţi imaginezi că ceea ce a fost înaintea ta nu a avut nicio legătură cu ceea ce ai început să faci tu la un moment dat. Trupe precum The Beatles sau Rolling Stones au fost, la rându-le, influenţate de alţi artişi, care erau celebri înainte ca ei să apară. Am început să cânt cu trupă încă de foarte devreme, eram foarte tânăr, şi m-am lăsat inspirat de toţi cei pe care-i admiram. Mi-au plăcut mai ales artişti ca Fats Domino sau Chuck Berry.

La rândul meu, am nenumăraţi discipoli în lume, ceea ce mă flatează, desigur... cred că acesta este mersul firesc al lucrurilor. Un artist împrumută de la alţi artişti pentru a-şi putea dezvolta şi defini propriul stil. Marea Britanie, oricum, a fost întotdeauna un mediu excelent pentru inspiraţie... Beatles, Rolling, Deep Purple, Led Zeppelin... mai apoi, Duran- Duran, Pet Shop Boys, George Michael, ca să numesc doar câţiva dintre cei caremi vin acum în minte. E fantastic ca toate stilurile de muzică să fie reprezentate şi e interesant ca tu însuţi să experimentezi mai multe genuri. Eu, de pildă, am colaborat cu Bonnie Tyler, cu Roger Taylor de la Queen, cu Rod Argent de la Argent, Hank Marvin, Albert Lee şi, mai recent, cu legendarul Tony Joe White. Sex, drugs&rock’n’roll? Muzica a fost singurul meu drog întotdeauna. Dacă eşti o persoană publică, artist sau star internaţional, este foarte uşor să mai „sari de pe şine“ şi este foarte greu să rămâi pe drumul tău într-o lume a tentaţiilor, o lume care promite totul, inclusiv folosindu-se de false beneficii, de amăgiri. Cred că am fost un om puternic şi am crezut, în permanenţă, doar în muzică. Cred că muzica este deosebit de importantă pentru vieţile oamenilor, că-i însoţeşte de-a lungul istoriei lor, fie că le acompaniază carierele, fie că le orchestrează amintirile.

La sfârşitul ultimului lor turneu, Rolling Stones păreau la un pas de a-şi anunţa retragerea. Săptămânile trecute Johnny Hallyday chiar a spus că are de gând să pună capăt carierei sale... Când vine „timpul potrivit“ ca un simbol să se retragă pentru a rămâne o legendă? Rolling Stones îşi continuă legenda. Oamenii se adună cu zecile de mii să-i vadă, muzica şi spectacolele lor sunt încă valoroase. În ceea ce mă priveşte, consider că mai am multe de oferit. Există etape în cariera oricărui artist. În ceea ce mă priveşte am simţit întotdeauna că este o dezvoltare permanentă, chiar şi acum, cu noul album „Now Listen“. Îmi plac provocările, îmi place muzica nouă şi cred că mai am suficiente resurse pentru a surprinde publicul. SPECTACOLE Se mai găsesc bilete pentru ambele concerte Câştigător a numeroase trofee, printre care Discul de Aur şi Dublu Disc de Platină, Shakin’ Stevens este artistul care a avut 30 de hituri intrate direct în Top 30 în cursul unui deceniu (performanţă care nu a fost depăşită până în prezent) şi a fost numit Cel Mai Bun Artist la Midem (cea mai importantă convenţie muzicală internaţională).

În anul 2000, a fost celebrat de Academia Britanică a Compozitorilor şi Muzicologilor într-o ceremonie la care i s-a decernat trofeul „Gold Badge Award“ pentru întreaga sa contribuţie la dezvoltarea industriei muzicale internaţionale.

Pentru spectacolul de la Bucureşti biletele costă 70, 100, 120, 150, 200 şi 220 de lei, iar pentru cel de la Timişoara - 80, 100 şi 150 de lei. Biletele vor fi puse în vânzare la Sala Palatului, Sala Polivalentă, magazinul Muzica, reţeaua Carrefour, Teatrul Naţional, Teatrul de Comedie (Bucureşti), la Teatrul Naţional, Filarmonica, magazinele Diverta şi Flanco (Timişoara) şi on-line la bilete.ro, blt.ro, biletedelatati.ro, myticket.ro şi bilet.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News