În memoria iubirii

În memoria iubirii

Scenaristul Charlie Kaufman a luat statueta pentru povestea de dragoste fascinantă din filmul „Strălucirea eternă a minţii neprihănite“.

Strălucirea eternă a minţii neprihănite“ - filmul care va fi distribuit pe DVD miercuri, 19 decembrie - are în spate un scenarist cu mână sigură: Charlie Kaufman. Extrem de pedant cu propriile scenarii, Kaufman (49 de ani) a apărut în 2004 pe lista celor mai influenţi 100 de oameni de la Hollywood, în revista „Time“.

Nominalizat la Oscar de două ori, pentru scenariile la „Adaptation“ şi „Being John Malkovich“, Kaufman s-a ales cu statueta pentru cel mai bun scenariu original în 2005, cu „Strălucirea eternă…“, scris în colaborare cu Michel Gondry, celebrul regizor al videoclipurilor lui Bjork, Rolling Stones sau White Stripes.

Povestea de dragoste între Clementine Kruczynski (Kate Winslet) şi Joel Barish (Jim Carrey), care decid să-şi şteargă figura celuilalt din memorie, după o relaţie consumată, i-a fost sugerată de un prieten al lui Michel Gondry: „Cum ar fi să primeşti o carte poştală care să te anunţe: cineva tocmai te-a şters din memoria sa…“. S-au mai despărţit o dată De aici, Kaufman şi Gondry creează o istorie ambiguă, alambicată, învăluită în poezie, care se limpezeşte spre final: nu poţi evada din iubire, te întorci mereu la ea, inconştient. Doi oameni se plac, se iubesc, trăiesc împreună şi se despart, ordine firească pe care Kaufman o inversează inteligent.

La începutul filmului, ai senzaţia că Joel şi Clementine se întâlnesc pentru prima dată; de fapt ei s-au mai văzut, sau mai plăcut, s-au mai iubit şi s-au mai despărţit o dată.

Pelicula a fost declarată una dintre cele mai complexe şi mai interesante poveşti de dragoste apărute în ultimii ani. Iar succesul e dat şi de numele mari care apar pe afiş: Kate Winslet, Jim Carrey, Mark Ruffalo, Elijah Wood şi Kirsten Dunst. În conflict cu George Clooney Kaufman se pare că s-a specializat în explorarea minţii umane, după cinci astfel de filme. A început cu excepţionalul „Being John Malkovich“, regizat de Spike Jonze - în care un păpuşar găseşte o uşă secretă spre conştiinţa lui John Malkovich, jucat de el însuşi - a continuat cu „Human Nature“, un studiu despre natura fiinţei umane, în regia lui Gondry, şi „Adaptation“.

Următorul film, „Confessions of a Dangerous Mind“, a stârnit o dispută cu George Clooney, care debuta ca regizor. „De obicei, un scriitor scrie scenariul, îl dă regizorului şi apoi dispare. Nu e şi cazul meu. Vreau să fiu implicat de la început până la sfârşit. Iar regizori ca Gondry şi Jonze ştiu asta şi-mi respectă dorinţa“, declara Kaufman, revoltat de modificările aduse.

Ne puteți urmări și pe Google News