Vanilia, vanda şi sabotul lui Venus sunt trei specii tropicale care, la ghiveci, pot înfrumuseţa şi locuinţa ta.
Orhideea, considerată floare-bijuterie, este oricând o încântare pentru cine o primeşte. Deşi sunt longevive şi ca flori tăiate, parcă totuşi mai mult ne încântă cele în ghivece. Unele sunt mai pretenţioase, altele mai puţin, dar cele despre care am ales să vorbesc sunt speciale în felul lor.
Vanilia.
Este o liană ce-şi foloseşte rădăcinile adventive pentru a se căţăra. În mod normal, în natură, poate ajunge până la 30 de metri lungime, dar în ghivece doar la 1,50-3 metri. Din fructele ei se extrage esenţa de vanilie, atât de utilizată în cofetărie. Are nevoie de lumină intensă, dar întotdeauna filtrată. Pământul trebuie să fie unul uşor, afânat: scoarţă de pin, sfagnum, cu puţină turbă sau pământ de frunze.
Este pretenţioasă la umiditatea aerului, dar asta nu înseamnă că-i trebuie multă apă la rădăcini. Se udă cam de două-trei ori pe săptămână, în funcţie de sezon şi de temperatura ambiantă. Toate orhideele trec mai bine prin perioade mici de secetă decât ar rezista în cazul unui exces de apă.
Se transplantează la fiecare doi-trei ani, dar trebuie să ai grijă ca noul vas să nu fie foarte mare pentru că în acest caz planta va fi mai preocupată să exploreze solul cu rădăcinile, în defavoarea înfloritului.
Cultivată în coşuri suspendate poate înflori mai repede din cauza mişcării mai lente a sevei.
Sabotul lui Venus.
Numele vine de la forma florii, care seamănă cu un sabot. Forma acesteia este de fapt o capcană cu care sunt atrase insectele. Când acestea reuşesc să iasă din cursă sunt pline de polen, asigurând astfel polenizarea după ce vizitează şi alte flori. Florile sunt singulare şi au rar parfum. Planta suportă destul de bine şi umbra, dar pentru a înflori are nevoie de două-patru ore de lumină intensă. Pământul este un amestec de scoarţă de pin, rădăcini de ferigă şi cărbune de lemn.
Apa trebuie administrată cu măsură: în cantităţi mici, o dată la trei zile vara şi o dată pe săptămână iarna.
Nu uda frunzele la bază pentru că nu le place. Vei turna cu grijă de jur împrejurul ghiveciului. Pentru a asigura atmosfera umedă de care are nevoie, este bine să pui în farfurie un strat de bile de argilă, care să fie umede în permanenţă.
Se transplantează de câte ori este nevoie, primăvara, în ghivece nu cu mult mai mari. Se înmulţeşte uşor prin despărţirea tufei. Este o plantă uşor de îngrijit şi poţi începe să înveţi să creşti orhidee cu ajutorul ei.
Vanda.
Deşi extrem de dificilă cultivarea ei în apartament, în caz de reuşită satisfacţiile sunt maxime. Sunt foarte spectaculoase varietăţile cu flori albastru curat sau mov, culori rare în cazul orhideelor.
Speciile cu frunzele cilindrice au nevoie de mult soare, chiar lumină artificială suplimentară iarna, pe când cele cu frunzele late se mulţumesc cu lumina artificială. Substratul de cultură trebuie să fie foarte permisiv pentru aer şi are în compoziţie scoarţă de pin şi cărbune de lemn.
Se udă la trei zile vara şi cam o dată pe săptămână iarna. Vara frunzele trebuiesc pulverizate măcar de două ori pe zi. Transplantarea se va realiza la 3-4 ani, doar în momentul în care rădăcinile ies din ghiveci.