Slăbiciunea simţită în muşchi sau starea de moleşeală pot indica o dereglare hormonală, în timp ce astenia prelungită este semn de diabet.
Diabet, anemie, depresie sau probleme cu tiroida. Puteţi avea una dintre aceste afecţiuni dacă vă simţiţi mai tot timpul fără vlagă şi chef de viaţă. De regulă, aceste stări se pun pe seama oboselii, fără a face diferenţa clară între moleşeala de natură fizică şi epuizarea psihică (astenia).
Însă, doctorii subliniază că este important să faceţi această distincţie, deoarece, astfel, vă va fi mai uşor să aflaţi de ce boli suferiţi. Pentru orice stare de oboseală care durează mai mult de două săptămâni mergeţi la medic.
Dereglările tiroidei provoacă tulburări de memorie
Oboseala fizică sau moleşeala resimţită în muşchi atunci când încercaţi să ridicaţi un obiect ori să faceţi o activitate în aer liber poate să vă sugereze că v-aţi supra-exploatat organismul în urma unui antrenament fizic intens. În acest caz, senzaţia va trece în câteva zile.
În cazuri rare, în care această slăbiciune nu dispare, ci persistă, doctorii vă avertizează că ar fi vorba despre ceva mai grav, arată publicaţia „WebMD“. Este vorba despre afecţiuni ale glandei tiroide, care este responsabilă cu modul în care corpul echilibrează necesarul de energie.
De exemplu, o tiroidă care funcţionează fie în exces, fie în minus poate cauza moleşeală, intoleranţă la frig, letargie, depresie sau probleme cu memoria. „Poate fi şi o afecţiune a muşchilor, denumită miastenie gravis, sau o scleroză în plăci, mai ales la o femeie tânără care are o oboseală fizică accentuată, combinată cu tulburări de echilibru şi statică“, spune medicul de familie Alina Constantin.
Şi un organism cu un nivel scăzut de potasiu sau sodiu poate avea aceste simptome, mai spun medicii.
Epuizarea psihică, semn de hepatită ori diabet
Astenia sau epuizarea psihică este resimţită ca o lipsă de energie sau incapacitate de a gândi coerent. Poate fi urmarea unor nopţi nedormite sau a unui efort intelectual prelungit. „Atunci când nu puteţi depăşi această stare de oboseală prin odihnă, o alimentaţie echilibrată sau prin relaxare, este timpul să mergeţi la medic pentru o serie de investigaţii“, mai spune medicul de familie.
Poate fi vorba despre o afecţiune psihică, dar, de regulă, în acest caz, senzaţia de epuizare este însoţită de alte manifestări: vărsături, cefalee, lipsa poftei de mâncare. Paleta este mult mai largă şi poate merge până la afecţiuni grave ale ficatului (hepatite de tip B, C, cancere sau ciroze).
Şi un nivel dereglat al zahărului din sânge poate fi o eventuală cauză. „La un diabet prost controlat sau nediagnosticat poate exista oboseală, deoarece există modificări ale electroliţilor din sânge“, explică doctorul Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul „Calea Moşilor“ din Bucureşti. De regulă, în această din urmă situaţie, oboseala este însoţită de trei simptome: scădere în greutate, sete inexplicabilă şi urinări frecvente.
Şi bolile endocrine pot să se manifeste printr-o stare de epuizare, avertizează medicii. „Cea mai importantă este insuficienţa corticosuprarenală cronică, în care deficitul de glucocorticoizi (n.r. - hormoni) creează o stare de oboseală prelungită, mai ales către seară. Şi în hipotiroidie deficitul de hormoni duce la oboseală“, adaugă medicul endocrinolog Luiza Vitan.
Cazurile acestea sunt mai rar întâlnite la copii, la care lipsa de energie cronică poate fi atribuită unor afecţiuni de inimă, unor infecţii digestive sau unor probleme respiratorii. Lipsa poftei de viaţă mai poate fi explicată, atât la adulţi, cât şi la copii, printr-o anemie, adică o descreştere a nivelului hemoglobinei (substanţă care transportă oxigenul) din celulele roşii.