Elevii care termină opt clase se prezintă în număr din ce în ce mai mic la Testele Naţionale, iar cei care dau examenul reuşesc cu greu să treacă de acesta, după cum arată raportul Starea învăţământului din România pe 2007, publicat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
Datele studiului mai relevă faptul că tinerii care termină liceul sau şcolile profesionale îşi găsesc mai uşor de lucru, faţă de cei cu studii superioare. Rata şomajului a crescut faţă de anul şcolar 2005-2006 cu 2%, ajungând la 23,2%. Cele mai importante creşteri s-au produs în cazul tinerilor cu studii superioare, liceale şi al celor cu studii primare ori fără studii.
O comparaţie între tinerii care provin de la sat faţă de cei care studiază la oraş arată că rata şomajului în cazul tinerilor din mediul urban este cu aproape 14% mai ridicată în comparaţie cu cea corespunzătoare tinerilor din mediul rural, diferenţa majorându-se cu 1,5% faţă de anul precedent.
Totuşi, în acest caz trebuie să ţinem seama şi de faptul că foarte mulţi elevi care termină şcoala sau liceul la sate lucrează în agricultură ca lucrători agricoli neremuneraţi. În ceea ce priveşte elevii care termină gimnaziul, din datele ministerului reiese că, în anul şcolar 2005- 2006, s-a continuat tendinţa de scădere a ponderii absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la testarea naţională. Astfel, gradul de participare a atins valoarea de 80,8% în acest an, cu 10,6% mai puţin faţă de 2000-2001.