Nu purta pe stradă tot ce vezi pe podium!

Nu purta pe stradă tot ce vezi pe podium!

Ţinute cu multe dungi, orizontale sau verticale, în culori foarte tari, şi haine rigide precum o armură au defilat la Paris, dar nu pot fi îmbrăcate în situaţii de zi cu zi.

După prezentările de modă de la Londra, Milano şi Paris (ultimul festival, încheiat duminică) s-a ajuns la concluzia că imaginaţ ia nu trebuie să aibă limite.

Cele mai multe colecţii au fost bine primite, iar marii designeri s-au bucurat de aprecierea publicului. S-au strecurat însă şi momente mai pu- ţin plăcute, precum cel al apariţiei unor modele care „prezentau“ măşti chirurgicale.

„Este bine ştiut că prezentările de modă trebuie să surprindă şi să aducă mereu ceva nou în materie de vestimentaţie. În calitate de creator de modă nu pot să spun că m-au şocat ţinutele prezentate la Paris sau Milano. Dimpotrivă, trebuie să mă inspire.

Dar în calitate de om obişnuit pot afirma că multe creaţii nu se pot purta şi nici nu cred că se vor găsi pe rafturile din magazine“, afirmă creatoarea Rita Mureşan. „The Times“: Aşa, nu! Chiar dacă eşti o fană a modei, există multe trenduri ciudate, pe care nu trebuie să le adopţi indiferent de situaţii. Specialişti în modă au realizat un sondaj, pentru ziarul britanic „The Times“, al celor mai neinspirate apariţii de pe podium. Numai dacă vrei să semeni cu o acadea trebuie să te îmbraci în haine cu dungi verticale, orizontale şi chiar cu diagonale.

Atât de multe dungi, şi mai ales colorate, dau bine doar pe dulciuri. Se poartă volumele - ştim încă din sezonul trecut - dar o pelerină imensă, din lână, ar fi fost o apariţie plăcută cu un secol în urmă. Formele accentuate creează o privelişte plăcută, dar nu şi atunci când aceste forme sunt umerii sau genunchii, precum în ultima colecţie Balenciaga.

Umerii laţi şi hainele rigide dau un aspect de armură. Pantalonii foarte strâmţi sau colanţii, mai ales în culori deschise ori metalice, sunt o alegere potrivită pentru manechine şi pentru cele care ţin diete şi-şi verifică greutatea, la fiecare gram, în fiecare zi. În schimb, dacă eşti posesoarea unor forme rotunjoare este bine să renunţi la această idee.

În ceea ce priveşte transparenţele, lucrurile stau la fel. Doar dacă ai un corp bine proporţionat şi armonios îl poţi lăsa la vedere. Şosetele au menirea să-ţi încălzească picioarele în zilele friguroase şi atât. Doar dacă mai eşti încă la şcoală le poţi lăsa la vedere.

Plasticul, considerat „ieftin“ „Felul în care te îmbraci îţi determină locul în societate. Ţinuta te reprezintă şi-ţi întăreşte personalitatea. Trebuie să ştim să ne adaptăm acestor noutăţi din modă şi nu să le copiem. Fiecare persoană trebuie să aibă originalitatea ei, iar victimele modei, care doar copiază, nu au pic de personalitate“, este de părere creatoarea de modă Liza Panait.

„Într-una dintre prezentări am văzut un taior foarte feminin, al cărui farmec a fost distrus de o centură exagerat de lată. Ne plac centurile, dar mare grijă la modul în care le asortăm. Mantourile din stofă, cu o pereche de sandale şi cu şosete din plasă, nu ar trebui întâlnite pe stradă. Chiar dacă pe podium imaginaţia o ia razna, nu te poţi duce la serviciu cu o fustă mov cardinal şi o bluză galben ţipător sau în alte combinaţii de culori la fel de stridente. Plasticul prezent atât la haine, cât şi la bijuterii lasă un aspect ieftin, neplăcut. Nu aş purta niciodată haine din poliester, material la mare preţ pe podium, sau accesorii din plastic. Poate doar în cazul adolescentelor se acceptă. O doamnă cochetă optează pentru bijuterii din materiale preţioase sau semipreţioase“, încheie Liza Panait.

„Apreciez munca depusă pentru crearea unei rochii de seară din mici bucăţele de plastic şi apoi imprimate, dar cred că este puţin exagerată. Pentru o prezentare de succes este bine-venită, dar nu pentru o petrecere“, afirmă Rita Mureşan.

Ne puteți urmări și pe Google News