REORIENTARE. După ce au luat cu asalt Italia, Spania şi Germania, euronavetiştii visează la un job bine plătit în Marea Britanie.
Integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană a dus la modificări în ceea ce priveşte opţiunile romĺnilor pentru statele europene în care îşi doresc să muncească.
Dacă într-un studiu din 2005, realizat de Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), principalele ţări în care voiau să plece concetăţenii noştri erau Spania, Italia şi Germania, datele unui sondaj din această primăvară relevă faptul că numărul celor care aleg Spania şi Italia a rămas constant, în timp ce pentru Marea Britanie se observă o creştere considerabilă.
În Italia, de exemplu, lucrează peste un milion de romĺni, dintre care numai 400.000 cu forme legale, a precizat, ieri, Luigi Estero, consilier în cadrul Ambasadei Italiei la Bucureşti. Numărul mare de imigranţi din ţările vest-europene a determinat, în ultimele luni, aprigi campanii de presă la adresa romĺnilor, atĺt în Marea Britanie, cĺt şi în Italia.
Luigi Estero a declarat că trebuie identificate măsuri la nivel european pentru prevenţia şi integrarea imigranţilor. Unul dintre atuurile unei Europe unite, libera circulaţie a oamenilor, a devenit o povară pentru statele care nu mai ştiu cum să acţioneze în cazul imigranţilor care creează valuri de antipatie. Restricţiile pentru Regat, eliminate? Pe de altă parte, Keith Vaz, membru al parlamentului britanic, a declarat ieri la Bucureşti că guvernul ţării sale ar trebui să elimine restric- ţiile impuse romĺnilor, întrucĺt cei angajaţi în Marea Britanie au contribuit la economia ţării. „După întĺlnirile mele cu oficialii romĺni, aceste restricţii ar trebui clar eliminate. Trebuie să reţineţi însă că eu nu sunt guvernul britanic“, a mai spus Vaz, susţinĺnd că va pregăti un raport pe care îl va trimite oficialităţ ilor britanice cu recomandări clare ca aceste restricţii să fie eliminate.
Conform studiului ANBCC, romĺnii din Muntenia pleacă în special în Spania, iar cei din Moldova, cu precădere în Italia. Cei care intenţionează să plece în străinătate sunt, în proporţie de 18%, persoane tinere şi, în proporţie de 40%, necăsătorite.