Ghidul care te poartă prin cotloanele fortăreţei medievale anunţă solemn că, recent, Castelul Corvinilor a fost ales una dintre cele 7 minuni ale României
Ziua a doua din Turul celor 7 minuni ale României nea purtat de la Coloana fără Sfârşit la Castelul Corvinilor. De la Târgu-Jiu la Hunedoara se ajunge în aproximativ două ore, două ore şi jumătate, urmând DN 66 prin Defileul Jiului şi Ţara Haţegului, apoi spre Călan.
O pauză se poate face la Mănăstirea Lainici, situată în plin defileu al Jiului, într-un peisaj sălbatic. Un alt popas important, dar după un ocol de 40-50 de kilometri prin Ţara Haţegului, atinge două obiective de mare ţinută: Cetatea de Colţ (celebrul Castel din Carpaţi al lui Jules Verne) şi Biserica din Densuş. Dacă mergeţi la Densuş vă puteţi întoarce pe traseu, către Hunedoara, trecând din nou prin Haţeg şi urcând Dealul Silvaşului; în acest caz, este obligatoriu un nou ocol, mai mic, de 10-12 kilometri, pentru Mănăstirea Prislop.
Pe partea cealaltă, spre Călan, vă puteţi opri chiar în vârful Dealului Haţegului, la Rezervaţia de zimbri. Apoi, chiar înainte de Călan, faceţi stânga. Veţi ajunge în Hunedoara pe o rută secundară, după doar nouă kilometri de drum şerpuit printre dealuri.
Corbul cu inel în cioc, emblema oraşului Din orice parte intri în Hunedoara, oraş dominat încă de ruinele fostului colos siderurgic, drumul spre Castel este uşor de găsit, fiind bine semnalizat cu indicatoare. „Castelul Corvinilor. O legendă vie“, te informează numeroase panouri amplasate în oraş. De altfel, monumentul este vizibil din multe zone ale oraşului; pentru localnici, emblema oraşului a fost mereu corbul cu inel în cioc, şi nu vechiul combinat siderurgic.
Parcarea în faţa Castelului Corvinilor costă un leu. Magazinele cu suveniruri de la marginea parcării îţi oferă tablouri ceramice cu castelul (de la cinci lei în sus), broşuri şi pliantele cu vederi (tot de la cinci lei în sus). Intrarea în castel se face pe un pod suspendat la 20 de metri deasupra pârâului Zlaşti. Plăteşti 6 lei şi Castelul este al tău, începând cu Temniţa de la intrare şi până la fabulosul Trun Neboisa!
Ghidul, o femeie veselă, ne spune cu mândrie că, recent, castelul a fost ales ca una dintre cele 7 minuni ale României „la un vot pe internet“, şi se zvoneşte că ar fi fost chiar pe locul doi! Apoi ne prezintă, pe rând, săli, camere, holuri, etaje, vitralii, creneluri. Ghidul se întristează la un moment dat. „Când am câte o grupă de şcolari, le zic: ţineţi minte, astea se numesc vitralii. Apoi, îi întreb: cum se numesc? Şi ei răspund: termopaaaane“.
Sălile defilează una după alta, adăpostind diverse expoziţii, de la una de reptile până la una de cristale. Într-o încăpere funcţionează un magazin de antichităţi, în alta unul de suveniruri - de la kitsch-urile „tradiţionale“ din seria Dracula până la obiecte de artă unicat. Cam peste tot locul, turiştii şi-au lăsat urmele, atât cât i-a dus mintea: „Shorty was here“, „Oana Σ Kriss“ etc. În fântâna săpată de prizonierii turci, în stâncă, câţiva turişti aruncă mă- runţiş. În salonul care adăposteşte expoziţia de bunuri culturale, un tânăr cântă melodii cu iz medieval, la chitară. În Sala Dietei, alt artist cântă la vibrafon.
Cei mai mulţi turişti preferă să facă turul castelului fără ghid. E mai ieftin, iar tăbliţele explicative inscripţionate în minimum trei limbi: română, maghiară şi engleză sunt suficiente. Aşa a făcut şi Niculae Varvara, un şofer în vârstă de 49 de ani din Bucureşti, aflat într-o turneu prin ţară alături de soţia sa. „E ceva frumos, e pentru prima oară când vin aici, dar mă bucur să văd că se lucrează la refacere. Cel mai mult mi-a plăcut Sala Dietei“, spune acesta. Apoi adaugă sec: „Noaptea trecută am rămas în Petroşani, la Hotel Petroşani, unde nu am avut apă caldă. E frumos în România, dar mai trebuie investit.“
Recomandare
Vizită de noapte
După turul castelului, dacă ai plătit un ghidaj complex şi taxa foto, poţi cere să faci fotografii din curtea din spate, pentru un unghi inedit. Privit din această perspectivă, castelul nu mai seamănă deloc cu acela din vederile clasice. Tot de-aici se pot observa şi recentele săpături făcute de arheologi în zonă. Dacă decideţi să rămâneţi peste noapte în municipiul Hunedoara, nu rataţi o vizită după lăsarea serii. În curtea fortificaţiei nu se poate intra, dar monumentul poate fi admirat de pe străzile din centrul vechi. Zidurile sunt luminate magic de reflectoare puternice, care îl fac să semene cu o fortăreaţă din lumea lui Tolkien. Pentru amatorii de fotografii, o bună imagine se poate obţine de pe zona verde din jurul pârâului.
DE ŢINUT MINTE
Vizită de o oră, suveniruri din belşug
Timp de vizitare: maximum o oră Ghid: 10 lei ghidaj simplu, 20 de lei ghidaj complex Parcare: un leu indiferent de timpul staţionării, există spaţii suficiente în faţa castelului Intrare: 6 lei, 3 lei cu reducere (studenţi, elevi, pensionari) Suveniruri: trei-patru magazine şi tarabe cu ofertă bogată, de la tablouri din ceramică la magneţi pentru frigider cu efigia castelului sau blazonul Corvineştilor, preţurile încep de la 5 lei. Cazare: în oraş funcţionează cinci hoteluri, dintre care unul de trei stele (Rusca), celelalte de două stele. În zona de agrement Cinciş funcţionează mai multe pensiuni şi un motel Masă: în centrul oraşului se găsesc numeroase pizzerii şi restaurante cu preţuri medii Alte atracţii turistice în zonă: Lacul Cinciş, Biserica Ghelari, Parcul Dendrologic Simeria, Biserica din Densuş, Rezervaţia de Zimbri Haţeg, Cetatea Deva.
DE GUSTAT
Cea mai bună îngheţată
O masă de prânz pentru două persoane la un fast-food, la o pizzerie sau la un restaurant în centrul Hunedoarei costă între 30 şi 70 de lei, iar calitatea produselor oferite este de nivel mediu. Unii localnici spun că pe strada care duce spre Casa de cultură se mănâncă cea mai bună îngheţată din judeţ. O surpriză şi pentru băutorii de bere: preţul mediu al unei beri, la terase, este sub 3 lei. Cazare pentru toate buzunarele se găseşte atât în municipiul Hunedoara, cât şi la complexul de agrement Cinciş, situat la 15 kilometri de oraş.