La întronizarea Prea Fericitului Daniel, pe Emil Constantinescu l-a apucat leşinul. El a fost sprijinit de Ion Iliescu şi de Regele Mihai.
Prea Fericitul Daniel, cel de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a fost întronizat ieri, în cadrul unei ceremonii la care au participat cele mai importante personalităţi ale vieţii politice, înalţi prelaţi din ţară şi din străinătate şi zeci de credincioşi. Ceremonia de ieri nu a fost lipsită de evenimente care „au colorat“ ziua Patriarhului. Preşedintele Traian Băsescu a fost singurul mirean care i-a sărutat mâna PF Patriarh Daniel, după rostirea discursului de felicitare. Fostul preşedinte Emil Constantinescu (68 de ani) le-a dat emoţii celor jur, dând semne de leşin în Aula Palatului Patriarhal.
Refuzând să bea apă, chiar şi la insistenţele unuia dintre preoţi, Constantinescu a fost la un pas de a se prăbuşi de pe scaun, când Ion Iliescu l-a sprijinit şi i-a dat aproape cu forţa o tabletă de nitroglicerină.
Nu a căzut de pe scaun doar pentru că Ion Iliescu (76 de ani) şi Regele Mihai (86 de ani) au avut grijă să-l susţină, până şi-a revenit. De la ÎPS Bartolomeu, pe capul PF Daniel Ceremonia de la Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei a început la ora 8.30 cu Sfânta Liturghie, oficiată de mitropoliţii Bisericii Ortodoxe Române, şi a continuat cu săvârşirea unui Te Deum care a marcat începerea procesiunii de întronizare.
A urmat citirea Gramatei Sfântului Sinod, înmânarea însemnelor patriarhale şi aşezarea în tronul patriarhal. ÎPS Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului i-a înmânat noului Patriarh cârja.
Cele două engolpioane, crucea patriarhală şi mantia i-au fost oferite de ceilalţi mitropoliţi români, ÎPS Mitropolitul Bartolomeu fiind cel care a aşezat pe capul PF Patriarh Daniel camilafca albă. Ceremonia a continuat în Aula Palatului Patriarhiei, unde a fost semnat Actul în Condica de Aur a Patriarhiei şi a început şedinţa solemnă a Sfântului Sinod, în cadrul căreia au fost prezentate mesajele oficiale de felicitare. Oaspeţi de seamă Întronizarea PF Patriarh Daniel este prima de acest fel care are loc după perioada comunistă, când manifestaţiile de acest gen erau interzise. La eveniment au luat parte 30 de delegaţii din străină tate. Delegaţia Vaticanului i-a avut în componenţă pe Cardinalul Walter Kasper, pe Monseniorul Brian Farell şi pe Monseniorul Jean Claude Perisset.
De asemenea, din partea Bisericii Romano-Catolice a fost prezent cardinalul Karl Lehmann, conducătorul de doctorat al PF Daniel. Din partea Patriarhiei Moscovei a participat la întronizare o delegaţie condusă de ÎPS Filaret, Mitropolitul de Minsk, alături de ÎPS Vladimir de la Chişinau şi de trei preoţi.
Mesaje codificate Cu puţin timp înainte de începerea ceremoniei şi-a făcut apariţia preşedintele Traian Băsescu. Au sosit apoi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. De-a dreapta prezidiului, unde PF Patriarh era încadrat de premierul Călin Popescu- Tăriceanu şi de Nicolae Văcăroiu, sau aşezat preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, Emil Boc, Mircea Geoană, Regele Mihai, Principesa Margareta şi Prinţul Radu.
Rândul doi era dominat de reprezentanţ ii cabinetului Tă- riceanu II - Varujan Vosganian, Adrian Iorgulescu, Cristian Adomniţei. De asemenea, în sală au fost prezenţi şi Adrian Năstase, Adriean Videanu, Vasile Blaga şi György Frunda. Seria discursurilor de felicitare a fost deschisă de preşedintele Traian Băsescu.
Mesajul Regelui Mihai a fost primit cu entuziasm de audienţă, lucru întărit de aplauzele îndelungate care i-au urmat. Invitaţii din străină tate au fost însă vitregiţi de posibilitatea de a înţelege mesajele adresate PF Patriarh Daniel, întrucât - deşi în sală erau peste 90 de prelaţi sosiţi de peste hotare - nu a existat niciun translator. (A colaborat Anca Simina)