Primarul Pandele, şpaga şi masonul Florea

Primarul Pandele, şpaga şi masonul Florea

Edilul oraşului Voluntari şi masonul Gheorghe Florea sunt acuzaţi că ar fi "pus umărul" la construcţia ilegală a unui complex imobiliar pentru 180.000€.

180.000 de euro. Acesta este preţul pe care un om de afaceri turc l-ar fi plătit pentru a cumpăra influenţa lui Gheorghe Florea, un cunoscut mason, cu ajutorul căruia ar fi ridicat apoi, ilegal, un ansamblu de locuinţe în oraşul Voluntari, din judeţul Ilfov.

Aşa susţin procurorii anticorupţie care-l anchetează acum pe Florea pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar au mai fost puşi sub învinuire atât afaceristul turc Yilmaz Oguz, cât şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele. În timp ce edilul - acuzat de fals intelectual - a fost audiat deja de procurori şi a aruncat întreaga răspundere pe umerii subordonaţilor săi, Florea nu neagă că ar fi primit cei 180.000 de euro, însă susţine că aceasta este valoarea unui contract de prestări servicii pe care l-ar fi încheiat cu antreprenorul turc. „Da, este învinuit de procurori, însă din punctul nostru de vedere nu există nicio problemă. Nu există niciun trafic de influenţă. A fost încheiat un contract de prestări servicii pentru acea sumă“, a precizat avocatul lui Florea, Constantin Son. Construcţie fără acoperire legală

Potrivit unor surse judiciare, „afacerea“ anchetată acum de procurori a fost pusă pe roţi de Florea şi Pandele, anul trecut. Mai exact, Gheorghe Florea i-a vândut lui Yilmaz Oguz un teren, situat în oraşul Voluntari, pe care afaceristul turc a ridicat ulterior complexul de locuinţe Athos. „La momentul vânzării terenului, Florea a încheiat cu Oguz un contract în baza căruia a primit 180.000 de euro pentru a face o serie de «demersuri» pe lângă primarul Florentin Pandele în vederea eliberării autorizaţiei de construcţie pentru un ansamblu de imobile P+8“, au explicat anchetatorii care au considerat această „mutare“ a lui Florea o infracţiune. „Este clar trafic de influenţă în cazul lui Gheorghe Florea, respectiv cumpărare de influenţă în cazul cetăţeanului turc. Motivul: Florea nu avea absolut nicio calitate să facă astfel de demersuri. Adică, turcul nu era în stare să trimită documentele necesare la primărie?“, explică sursele citate.

Contractul a fost respectat de către Florea, care s-a dovedit a fi extrem de convingător, întrucât edilul Pandele a semnat autorizaţia de construcţie, pe care însă a şi anulat-o în aceeaşi zi. „A dat autorizaţia pentru un nivel al construcţiei P+8, cu ocuparea întregului spaţiu. Dacă s-ar fi respectat legea ar fi trebuit să modifice Planul de Urbanism al oraşului Voluntari, ceea ce evident că nu s-a întâmplat. (...) Aşa cum s-a înţeles cu Oguz, primarul şi-a anulat autorizaţia la câteva ore după ce a semnat-o pentru a-şi «acoperi» spatele în eventualitatea unui control“, au adăugat aceleaşi surse.

De curând, Florentin Pandele a susţinut în faţa anchetatorilor că nu lui îi revenea sarcina de a verifica documentele care stau la baza emiterii autorizaţiei de construcţie, ci „aparatului de specialitate“ din primărie.

Surse din rândul echipei de anchetă: "Primarul şi-a anulat autorizaţia, la câteva ore după ce a semnat-o, pentru a-şi «acoperi» spatele în eventualitatea unui control."

AFACERIST CONTROVERSAT Numele lui Florea, în afacerea „Distileria“

Masonul Gheorghe Florea a devenit cunoscut pentru afacerile pe care le-a derulat în mai multe judeţe din ţară, dar şi pentru implicarea sa în lumea fotbalului. Mai exact, Florea a patronat, în perioada 2000-2001, echipa de fotbal Rocar Bucureşti. În perioada în care a deţinut fabrica de bere „Fulgerul“, din localitatea ilfoveană Bragadiru, numele lui Gheorghe Florea a mai fost vehiculat şi în dosarul „Distileria“ - care viza o serie de afaceri ilegale cu alcool şi în care investigaţiile ar fi fost blocate, potrivit unor surse judiciare, de foştii şefi ai SRI Prahova, trimişi în judecată de procurorii DNA pentru mai multe fapte de corupţie.

Ne puteți urmări și pe Google News