SUSPECTUL CIOROIANU: "Mi-e frică să nu fiu asasinat"

SUSPECTUL CIOROIANU: "Mi-e frică să nu fiu asasinat"

Românul suspectat de asasinarea fiului preşedintelui Ciadului, la Paris, se învârtea în "cercuri politice înalte" şi în anturajul unui celebru şi controversat avocat francez.

Detaliile din jurul asasinării fiului preşedintelui Ciadului, Brahim Déby, la Paris, pe 2 iulie 2007 - pentru care este suspectat şi românul Marin Cioroianu - scot la iveală o poveste cu poliţiste infiltrate pe post de secretare, afaceri ilegale în „cercuri politice înalte“ şi personaje controversate, cu presupuse legături cu crima organizată din Franţa. Deşi versiunea oficială a evenimentului pune moartea lui Déby pe seama unui simplu jaf, Cioroianu le-a declarat anchetatorilor că este nevinovat, fiind de fapt victima unei înscenări a poliţiei franceze.

El cere să nu fie judecat în Franţa, de frică să nu fie asasinat, la rândul său. „Evenimentul zilei“ vă prezintă detalii din dosarul întocmit în cazul românului suspectat că l-ar fi omorât pe fiul unui preşedinte african. Înscenarea din mintea unui fost legionar   În declaraţia dată la poliţie, Cioroianu aduce în ecuaţie două nume: Dan Batoua - un israelian, fostul său angajator - şi Karim Achoui - un avocat parizian de origine algeriană, controversat pentru presupusele sale relaţii cu bandiţii francezi, mulţi dintre ei clienţi de-ai săi.

Marin Cioroianu, fost membru al Legiunii Străine, luptător antrenat - care a fost găsit de poliţişti la locuinţa din Sânsimion Harghita înconjurat de arme - se învârtea, potrivit declaraţiei date după arestare, „în cercuri politice şi de afaceri înalte“. Tot el ar fi spus că, în Franţa, era „mâna dreaptă“ a israelianului Dan Batoua, proprietarului unei firme de închiriat maşini de lux, patru dintre acestea trezind atenţia poliţiştilor după ce au trecut de mai multe ori pe la locul crimei din vara anului trecut, chiar în ziua respectivă.   Batoua, în prezent de negăsit în Franţa, este identificat de anchetatori ca făcând parte din „anturajul lui Brahim Déby“. Acesta din urmă primise, înainte de moartea sa, o pedeapsă de şase luni cu suspendare pentru deţinere de droguri şi de arme şi era bănuit că ar fi făcut trafic de droguri. Un avocat „al bandiţilor“   Celălalt nume pe care îl aduce Cioroianu în declaraţia sa este Karim Achoui. Un avocat celebru în Franţa, acesta este cunoscut sub porecla de „Avocatul derbedeilor“ („L’avocat des voyous“ - fr.). „Eticheta“ s-a lipit de acesta, potrivit presei franceze, după ce a apărat de-a lungul timpului mai multe figuri importante din „Marele Banditism“ francez.

În urmă cu trei ani, Achoui a fost suspectat că ar fi participat la spectaculoasa evadare din închisoare a interlopului Antonio Ferrara. Achoui a negat în repetate rânduri această implicare, susţinând că nu-şi face decât meseria de avocat. Se teme de asasinat

În declaraţia sa, Cioroianu aruncă asupra cazului o perspectivă ce implică o posibilă înscenare a poliţiei franceze şi roagă autorităţile să nu-l extrădeze pentru a fi judecat în Franţa, deoarece se teme să nu fie şi el asasinat în mai puţin de o săptămână de la sosire. De ce ar face autorităţile franceze asta? Pentru că, susţine Cioroianu, în urmă cu mai bine de un an l-ar fi avertizat pe avocatul Karim Achoui, prin patronul său Dan Batoua - client al lui Achoui - că una dintre secretarele sale este de fapt o poliţistă sub acoperire de la Brigada de Represiune a Banditismului.   „Într-o zi, mergând la cabinetul acestuia din urmă, am observat-o pe secretară, o domnişoară care mi-a plăcut. După câteva zile (...) m-am întâlnit cu secretara acestui avocat într-o discotecă, aceasta fiind împreună cu un ofiţer de poliţie pe care eu îl cunoşteam. L-am întrebat pe poliţist cine este femeia şi mi-a răspuns că este o colegă. În aceste condiţii, l-am informat pe prietenul meu, avocatul Achoui“, scrie Cioroianu.

La câteva zile după acest eveniment, Achoui ar fi concediat-o pe secretara-poliţistă. La scurt timp după eveniment, într-una dintre serile în care Achoui ieşea de la birou, doi indivizi mascaţi au tras asupra sa, rănindu-l grav. Cazul este încă sub anchetă în Franţa.

FILMUL ANCHETEI

Înregistrări video, analiză ADN şi telefoane verificate Anchetatorii francezi au ajuns la suspectul Cioroianu analizând, în primă fază, mai multe detalii de pe înregistrările video de la momentul şi locul faptei. Într-una dintre ele, unul dintre atacatori, „un tip corpolent“, sare asupra fiului preşedintelui Ciadului, imobilizându-l. Din învălmăşeală se desprinde un obiect metalic, lucios.

Unul dintre paznicii parcării a găsit la locul asasinatului un ceas marca Tissot, din metal alb, de pe care anchetatorii au prelevat probe ADN. Ceasul a fost mai târziu identificat ca aparţinându-i lui Cioroianu, fiind înregistrat în urma unei anchete anterioare, la care fusese supus în 2004. Punctul de pornire: autoturismele

În înregistrări mai apar o serie de autovehicule care au trecut pentru scurt timp în parcarea respectivă, atrăgând atenţia autorităţilor. „Au fost identificaţi proprietarii. Printre ei, o societate „Select Car“, care îl avea ca administrator pe numitul Dan Batoua, având legături cu anturajul lui Brahim Déby. Dan Batoua era, de altfel, utilizatorul unuia dintre autoturismele identificate“, transmit anchetatorii francezi.

Urmează verificarea listei de convorbiri telefonice a lui Batoua şi se ajunge la Marin Cioroianu. În plus, proprietarul unui alt autoturism ce apărea pe înregistrări era Muriel Sansom, o femeie care, potrivit poliţiei franceze, „trăia cu Marin Cioroianu“ în perioada vizată. Neconcordanţe în documentele francezilor În documentele anchetatorilor se mai precizează că Marin Cioroianu ar fi părăsit Franţa în cursul anului 2007 şi s-ar fi întors în România „cu un Porsche furat de la angajatorul său, Dan Batoua“. În documentele Ministerului de Interne francez se arată însă altceva, şi anume că Cioroianu a părăsit Franţa în martie 2008, fără ca maşina să fie declarată furată, susţine apărătorul acestuia. Porsche-ul lui Cioroianu s-a plimbat prin România până aproape de arestarea sa, după care a fost şi încă mai este folosit de iubita legionarului, Adriana Drăgoi.   Mai mult, un proces-verbal întocmit în primăvara anului 2008 arată că Cioroianu a primit o amendă pentru staţionare interzisă şi s-a legitimat cu numele şi datele reale.   Marin Cioroianu, acuzat de uciderea fiului preşedintelui Ciadului: "Arăt că nu recunosc faptele reţinute în mandatul european de arestare, nu am fost prezent şi nu am făcut parte dintre persoanele care au procedat la asasinarea fiului preşedintelui Republicii Ciad." REACŢIE PROCES   „Avocatul derbedeilor“ l-ar apăra pe român   Legătura cu Marin Cioroianu a fost recunoscută pentru EVZ de Karim Achoui, „Avocatul derbedeilor“. Într-o convorbire telefonică, acesta a afirmat că îl cunoaşte pe român, nefiindu-i însă „prieten“, ci „cunoştinţă“. „Îl cunosc pe domnul Marin, l-am văzut o dată la mine la birou, cu patronul său, Dan Batoua. Cu Dan Batoua am o relaţie de reciprocitate: el este un băiat care are o firmă de închirieri de maşini de lux, eu închiriez maşini de la el, iar eu îi sunt lui avocat. Deci este o relaţie în dublu sens“, a spus Achoui. Acesta a adăugat că nu ştie cu ce se ocupa Cioroianu. Şi că înscenarea pe care o acuză acesta „este posibilă“. „Nu e prima oară când poliţia franceză ar face asta. Cred că este posibil să fie vorba despre o înscenare. Ipoteza sa e perfect posibilă. Şi credibilă, în orice caz. Şi asta pentru că domnilor Batoua şi Cioroianu li s-a reproşat că m-au informat că una dintre secretarele mele este de fapt o poliţistă sub acoperire de la Brigada de Represiune a Banditismului. Iar acest fapt este adevărat. Am depus o plângere la Parchetul din Paris, care a fost verificată şi s-a dovedit exactă. Oricum, poliţiştii s-au enervat foarte tare din cauza asta“, a declarat Karim Achoui. De asemenea, acesta a spus că, dacă i se va cere, nu va ezita să-l apere pe Cioroianu în procesul din Franţa, confirmând şi ipoteza enunţată de român privind un posibil atentat la adresa acestuia, în cazul unei reveniri la Paris: „Cred că riscă mult întorcându-se în Franţa“. (Florentina Ciuverca)

PROCES

Soarta lui Cioroianu, decisă peste o săptămână Primul termen al procesului lui Cioroianu la Curtea Supremă s-a desfăşurat cu „uşile deschise“, deşi apărătorul acestuia a cerut instanţei interzicerea accesului publicului în sala de judecată. Aşa se face că, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din sală, Cioroianu s-a ascuns de presă, purtând o cagulă pe cap, pe care şi-a dat-o jos înăuntru. După ce au respins la foc automat o serie de excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocatul lui Cioroianu, magistraţii au hotărât: soarta acestuia se va decide peste o săptămână. Atunci, judecătorii vor lua o hotărâre cu privire la cererea de extrădare în Franţa. (Andreea Vădan)

Ne puteți urmări și pe Google News