Spania, gazda fotbalului de calitate

Spania, gazda fotbalului de calitate

MECIUL SĂPTĂMÂNII. Echipele de pe primul şi al treilea loc ale valorosului campionat spaniol se înfruntă în derby-ul european al acestui sfârşit de săptămână. Un alt meci interesant se va juca mâine, când Real Madrid întâlneşte FC Sevilla.

Barcelona are un sezon de vis, sub îndrumarea fostului jucător de legendă Josep Guardiola, actual antrenor pe Camp Nou. Lider în Spania, Barcelona are cel mai bun atac şi cea mai bună apărare din campionat, cu 40 de goluri marcate şi doar nouă primite în 13 etape.

Catalanii merg ceas şi în Liga Campionilor, fiind lider detaşat în grupa C, din care mai fac parte Sporting, Şahtior şi Basel. Fantastică este însă media golurilor marcate în meciurile de Ligă. În cele cinci meciuri din faza grupelor, Barcelona a înscris de 16 ori.

Valencia este departe de forma incredibilă de acum câţiva ani, dar este oricum mai bună decât în sezonul trecut, când a ratat primele patru locuri ale campionatului, care duc în Liga Campionilor. Aşa a ajuns Valencia în Cupa UEFA, unde nu se descurcă deloc rău, având cinci puncte după trei meciuri disputate în grupa G.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultimul duel dintre Barca si Valencia s-a disputat în luna mai a acestui ani, când catalanii s-au impus clar, scor 6-0. Marcatori au fost tinerii Messi şi Bojan (2), alături de experimentaţii Henry (2) şi Xavi Hernandez.

În ultimele zece dispute dintre cele două formaţii, fiecare echipă a câştigat de câte trei ori, restul de patru meciuri încheindu-se la egalitate.

ISTORIE

Valencia are 20 de istorie fotbalistică în minus faţă de adevrsarii lor de astăzi. Dacă FC Barcelona îşi are originile în secolul XIX (1899), Valencia s-a fondat "abia" în 1919.

Potrivit unor statistici ale clubului, Valencia este al treilea cel mai iubit club din Spania, după Real şi Barcelona. Abonaţii la meciuri sunt o obişnuinţă în Spania. Iar suporterii rivalelor de astăzi nu fac rabat de la această regulă. Valencia are 55.000 de suporteri înregistraţi ca abonaţi şi alţi 20.000 pe lista de aşteptare. Barcelona stă chiar mai bine, cu peste 160.000 de socios (suporteri-membri), mulţi dintre aceştia cotizând la bugetul clubului.

Cel mai bun marcator din istoria Valenciei este spaniolul Mundo, cu 260 de goluri marcate în anii '40. În prezent, la Valencia joacă unul dintre cei mai buni atacanţi europeni ai momentului, David Villa, cu 59 de goluri în ultimele trei sezoane în Spania.

Începând cu 1970, Barcelona are o tradiţie în ceea ce priveşte antrenorii olandezi. Primul a fost Rinus Michels, care a condus echipa între 1971 şi 1979. În 1988, banca Barcei ajungea pe mâinile unui alt olandez, Johan Cruyff. Acesta este tehnicianul cu cele mai mari performanţe la Barcelona: 4 campionate, o Ligă a Campionilor, o Cupă a Cupelor, o Supercupă a Europei, o Cupă a Spaniei şi trei Supercupe ale Spaniei. Cruyff a condus Barcelona între 1988 şi 1996, fiind urmat de englezul Sir Bobby Robson şi, apoi, de alţi doi olandezi, Louis van Gaal şi Frank Rijkaard.

MECIURI CELEBRE

Dintre ultimele meciuri dintre Barcelona şi Valencia, cel mai disputat a fost cel din semifinalele penultimei ediţii a Cupei Regelui Spaniei, când Valencia s-a impus cu 3-2. "Liliecii" aveau să şi câştige trofeul, după o finală câştigată în faţa surprizei Getafe, scor 3-1.

INFO Dată: sâmbătă, 6 decembrie

Ora: 23:00 Televizat de Boom Sport One

Favorit la pariuri: Barcelona (cotă 1.55)