Ziariştii, un pericol pentru foştii securişti

Ziariştii, un pericol pentru foştii securişti

Jurnaliştii nu ar trebui să aibă acces la dosarele celor acuzaţi de colaborare cu fosta Securitate, ci doar la deciziile instanţelor cu privire la aceste cauze.

Aceasta este părerea magistratului Sorin Vasilescu, preşedintele Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Bucureşti.

Afirmaţiile judecătorului se regăsesc în motivarea deciziei prin care a stabilit că liderul filialei din Mehedinţi a Partidului Iniţiativa Naţională, Dan Trancotă, nu a colaborat cu „poliţia politică“.

Concret, referindu-se la Legea CNSAS, judecătorul Vasilescu consemnează: „Mijlocul de a face publică o astfel de categorie de susţinători ai regimului dictatorial lasă însă de dorit sub aspectul faptului că (...) dintr-un dosar al instanţei doar hotărârea pronunţată de judecător este publică“. În aceeaşi motivare, magistratul are şi argumente pentru această opinie: „Chiar şi reprezentanţii mass-media trebuie să urmeze o procedură birocratică pentru a avea acces la dosar, dar nici în acest caz nu se poate vorbi despre accesul direct al opiniei publice la dosarul instanţei, conţinutul acestuia putând fi denaturat de reprezentanţii mass-mediei“.

Pe de altă parte, judecătorul arată că Trancotă - care a acceptat să colaboreze cu Securitatea, sub numele conspirativ „Dobrin“ - nu a încălcat dreptul la viaţa privată sau la libera exprimare a celor pe care îi „turna“, vinovat de asta făcându-se de fapt statul „dictatorial şi totalitar“.

Ne puteți urmări și pe Google News